Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Брюксел прогнозира ръст на българската икономика от 3.3% през 2019 и 3.4% през 2020

Брюксел прогнозира ръст на българската икономика от 3.3% през 2019 и 3.4% през 2020

Европейската комисия прогнозира растеж на българската икономика от 3.3 на сто тази година и 3.4 на сто догодина, колкото очакваше и през пролетта. Това сочи лятната междинна прогноза за икономиката и инфлацията в ЕС и еврозоната, публикувана днес. Миналата година отчетеният икономически растеж бе 3.1 на сто, а през първото тримесечие на тази година - 3.5 на сто.

Заради по-слабата външна конюнктура се очаква българската икономика да расте с по-бавен темп през второто полугодие и да поддържа подобен темп на растеж през 2020 година, отбелязва Еврокомисията.

Според доклада положителните тенденции в разполагаемия доход ще помогнат да се поддържа динамиката на частното потребление, а стабилните печалби, подходящите финансови условия и оптимистичните очаквания за местната икономика се очаква да стимулират инвестициите. Повишеното потребителско доверие заедно с по-високия разполагаем доход може да насърчи частните разходи, се отбелязва в прогнозата.

Освен това бързият растеж на износа за няколко относително малки дестинации извън ЕС през първите четири месеца на годината навежда на мисълта, че има потенциално голяма възможност за преориентация на износа. Ако навлизането на нови износни пазари се запази, това може да доведе до по-добро представяне на износа.

Пред първите пет месеца на годината инфлацията набра скорост заради по-високите цени на горивата и продължаващото поскъпване на храните, се посочва в документа. Според прогнозата на Еврокомисията през второто полугодие предвиденото повишение на регулираните цени на електроенергията ще ускори инфлацията. Очаква се тя да се забави до 2.4 процента тази година и 1.7 на сто догодина.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вСряда, 10 Юли 2019 15:18
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.