Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

"Шел" засега не открива петрол и газ в морето срещу Бургас

"Шел" засега не открива петрол и газ в морето срещу Бургас

Проучвателният сондаж на предвожданият от "Шел" международен консорциум на около 80 км южно от морския бряг край Бургас не откри нищо, подходящо за търговски цели. Мястото е запечатано, а в следващите поне 3 месеца не се предвижда някаква друга дейност там.

Става дума за т.нар. 1-14 Хан Кубрат, преди познат като "Силистар", за който правителството обяви търг за проучване през 2015 г. и лицензът бе предоставен на холандско-английския гигант "Шел".

Новината се съдържа в отчета за второто тримесечие на един от появилите се по-късно партньори - австралийската "Уудсайд петролеум" (Woodside Petroleum), която има 30% дял в консорциума. В него се казва, че в края на май 2019 г. е достигната проектната дълбочина от 3327 метра под морското равнище (около 1200 м от тях са водите на Черно море - бел. ред.)

"В резервоарите, които ни интересуваха, бяха открити хидрокарбонати, но те не са подходящи за комерсиални цели. Сондажът е запечатан и изоставен, както беше планирано. Предприемат се бъдещи проучвания, за да се осведомим за бъдещи действия в блока", се казва в текста. Следва добавка, че за третото тримесечие на 2019 г. компанията не е планирала никакви дейности по сондажите, в които участва.

Според "Капитал" находище в блока в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България трябва да дава по 75 000 барела на ден, за да има търговски смисъл от експлоатацията му. Шансовете за успех на едно подобно проучване са 1 към 5, т.е. 20% вероятност, допълва изданието. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вЧетвъртък, 18 Юли 2019 14:04
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.