Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

"Дженерал Илектрик" e подала заявление за участие в АЕЦ "Белене"

"Дженерал Илектрик" e подала заявление за участие в АЕЦ "Белене"снимка: bnr.bg

Заявление за участие в проекта АЕЦ Белене е подала и американската компания "Дженерал Илектрик". Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която очаква и руската компания "Росатом" да подде документи по проекта, срокът за което изтича на 19 август.

От казаното от нея за Белене стана ясно, че не може да се говори за руски проект, тъй като площадката и реакторите са български, лицензиите също, а страната ни ще носи така наречения „Атомен риск“. Какво заявление ще подаде "Россатом" ще е ясно след седмица:

"Неколкократно беше потвърдено от страна на нашите руски партньори тяхното желание да участват в реализацията на този проект. Очакваме до 19 август, когато изтича крайният срок, „Росатом“ да подаде такова заявление. Както предвижда процедурата, в един следващ етап, ние ще направим една кратка листа, в която ще определим компаниите, с които бихме желали да водим преговори. Оттук нататък ще стартира процедурата по подаване на конкретните оферти и воденето на конкретни преговори“.

Заявление вече е подадено и от американската "Дженеръл Илектрик", която е производител на турбини.

Запитана, дали реактори руско производство могат да работят с американски турбини, Петкова отговори:

"Турбините на двата реактора за проекта "АЕЦ "Белене" ще бъдат други, различни - да, това е възможно чисто технически. Няма никакъв проблем това да се случи". / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.