Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Експерти: Мораториумът върху търсенето на шистов газ да се преразгледа

Експерти: Мораториумът върху търсенето на шистов газ да се преразгледа

Мораториумът за провеждане на фракинг операции в България при търсенето на шистов газ трябва да бъде модифициран. Около това мнение се обединиха Иван Стамболийски, бивш директор на “Булгаргеомин”, и геологът-изследовател от Terroleum UGC доц. Никола Сечкарьов.

В ефира на Bloomberg TV Bulgaria Стамболийски напомни, че в последните години вниманието в България е насочено изключително към морското сондиране.

По думите на Сечкарьов съвременното сондиране е високотехнологична производствена дейност и при правилното ѝ прилагане не носи никакви щети за околната среда.

“За всичките години, след налагане на мораториума, голяма част от процесите, свързани с проучвателните дейности и фракинг технологиите, се промениха”, отбеляза той и съобщи, че територията на нашата страна безспорно крие своя потенциал и средни по големина компании искат и могат да започнат проучвания.

Сечкарьов смята, че трябва да се даде шанс на проучванията и да се разбере какъв е потенциалът на шистовия газ в нашата страна.

“Към настоящия момент никой не знае какви са запасите, а същевременно казваме, че няма да дадем и възможност някой да проучи и да каже цифрата”, отбеляза геологът и добави, че България може да бъде до голяма степен енергийно независима. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники