Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Печалбата на банките до юли надхвърли 1 млрд. лв.

Печалбата на банките до юли надхвърли 1 млрд. лв.снимка: capital.bg

Печалбата на банките надхвърли 1 млрд. лв. за седемте месеца на годината. Резултатът е с 10% по-висок спрямо същия период на 2018 г., когато секторът отчете рекорден в историята си финансов резултат.

Данните на БНБ за състоянието на банковия сектор в края на юли показват нарастване на брутния кредитен портфейл с 481 млн. лв. за месец до 63.6 млрд. лв. Новоотпуснатите кредити за домакинствата са за 237 млн. лв., а новите заеми за бизнеса са 198 млн. лв.

Нетният лихвен доход на банковата система за седемте месеца на годината възлиза на 1.6 млрд. лв., като 51% от него идва по линия на обслужваните ритейл кредити, а 43% са от изплащаните заеми на бизнеса. В края на юли домакинствата изплащат 23.3 млрд. лв. заеми, от които ипотечните са 11.7 млрд. лв. Растежът при жилищните заеми е 12.3% на годишна база в края на юли, а при заемите за бизнеса изменението е с 4.3% нагоре.
Ускорението при кредитирането води и до по-висок доход от банкови такси и комисиони, като за седемте месеца институциите на пазара са начислили 640.8 млн. лв. при събрани от клиентите 610 млн. лв. към същия период на миналата година.

Въпреки ниските лихви по депозитите влоговете в банковия сектор продължават да се увеличават и в края на юли те достигат до 93.4 млрд. лв. Новите спестявания на домакинствата са в размер на 319 млн. лв., а на фирмите - 865 млн. лв. / Капитал

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПонеделник, 02 Септември 2019 10:15
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.