Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България и Грузия подписаха Спогодба за регулиране на трудовата миграция

България и Грузия подписаха Спогодба за регулиране на трудовата миграция

България и Грузия подписаха Спогодба за регулиране на трудовата миграция. Документът беше подписан от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и министъра на вътрешно разселените лица от окупираните територии, труда, здравеопазването и социалните въпроси на Грузия Екатерина Тикарадзе вчера в Тбилиси. Целта на документа е да даде допълнителна възможност за осигуряване на работници за сектори от икономиката, в които има недостиг на работна сила.

Спогодбата ще се прилага за работници от България и Грузия, които имат сключен трудов договор по този документ и притежават необходимото разрешение за пребиваване на територията на другата страна. Разпоредбите регламентират наемането на грузински работници у нас и на българи в Грузия за период до една година с възможност за последващо разрешаване на пребиваване за общ срок до три години. Урежда се и обменът на сезонни кадри за период до девет месеца годишно.

Влизането, пребиваването и заетостта на граждани на България и Грузия ще се регламентират от националното законодателство на приемащата страна. Наетите работници могат да бъдат придружавани от членове на техните семейства.

Наетите по Спогодбата работници ще имат същите трудови права и задължения и защита на работното място, които са в сила за местните работници. Тяхното възнаграждение и условията на труд ще се определят индивидуално в сключените трудови договори.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.