Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

"Лукойл Нефтохим Бургас" е втората най-губеща компания в Югоизточна Европа

"Лукойл Нефтохим Бургас" е втората най-губеща компания в Югоизточна Европаснимка: clubz.bg

"АЕЦ Козлодуй" ЕАД е на 8-мо място сред десетте най-печеливши компании в Югоизточна Европа. "Лукойл Нефтохим Бургас", "Националната електрическа компания" (НЕК) и "Булгаргаз" пък се нареждат сред тези, които са регистрирали най-големи загуби за изминалата година. Това става известно от последния доклад SEE 100, изготвен от специализираното издание за бизнес информация в тази част на континента - SeeNews.

АЕЦ "Козлодуй" продължава да печели

От данните се вижда, че атомната централа в Козлодуй е успяла да достигне почти 15% възвръщаемост на вложенията си през 2018 г. Това е повишение на нетната печалба с близо 2,5% спрямо 2017 г. Чистата печалба на компанията за годината е била 163,5 млн. лв., повечето от които са заради работата на централата на свободния пазар.

Именно по този начин дружеството генерира почти 80% от прихода си. Доброто финансово представяне на АЕЦ "Козлодуй" продължава и тази година, като само за първото тримесечие на 2019 г. приходът е в размер на 127,4 млн. лв. Очакванията са, че централата ще завърши финансовата си година със сериозен ръст на печалбата.

"Лукойл Нефтохим Бургас" продължава да отчита загуби

Съвсем друго е положението обаче при други три български компании. Нефтената рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" продължава да регистрира загуби и заема второ място в топ 10 на компаниите, които губят средства през изминалата година.

Докладът на SeeNews сочи, че нетната загуба на компанията за 2018 г. е стигнала 130 милиона евро при нетна печалба от 155 милиона евро за предходната година. Отчитането на минимални или никакви печалби е стара практика на компаниите от групата "Лукойл", въпреки че редовно попада в класациите на най-големите бизнеси в Централна и Източна Европа.

Всяка година бургаската рафинерия отчита милиардни обороти, но що се отнася до печалбата картината е коренно различна. С изключение на 2017 година, когато отчита огромна печалба, "Лукойл" за последно е имал положителен финансов резултат през 2007 година. Тогава компанията е била на плюс със 103,5 милиона евро. Вероятното обяснение се крие във сложната счетоводна организация на групата "Лукойл", която включва най-различни дейности по добив и търговия с петролни продукти, които се простират в различни юрисдикции на територията на Европа.

Например, доставчикът на нефт на рафинерията е швейцарското дружество "Литаско", част от групата на "Лукойл", като около 88% от разходите на дружеството са свързани с плащане към него. След това рафинерията продава на него и на други дружества от групата своята продукция, като получената за това цена е по-ниска, отколкото направените разходи за нея. Просто като едно и едно - две. Приходите са по-малки от разходите, има загуба.

"Националната електрическа компания" заема 6-тото място в негативната класация. Данните показват, че НЕК е регистрирала загуба от 37,7 милиона евро за изминалата година. Малко след нея се нарежда и друга държавна енергийна компания - "Булгаргаз". Последната е регистрирала загуба от малко над 16 милиона евро за 2018 г. и заема 9-тото място сред най-губещите компании в Югоизточна Европа.

И двете компании са под шапката на "Български енергиен холдинг", който отчете загуба за пръв път от създаването си през първото полугодие на тази година. / Клуб Z

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники