Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

В България фалшиви банкноти на практика няма

В България фалшиви банкноти на практика няма

От 1 ноември Българската народна банка /БНБ/ пусна в обращение нова банкнота от 50 лева с по-добра защита срещу фалшификации. От банката уточниха, че въпреки широкото разпространение на електронните разплащания, има ръст на търсенето на хартиени пари, което се обяснява с анонимността на този начин на плащане.

В последния си тримесечен анализ на парите в обращение БНБ съобщи, че от Националния й център за анализ са задържани през третото тримесечие на годината едва 527 броя неистински български банкноти, циркулирали в паричното обращение. Спрямо второто тримесечие на тази година техният брой е с 297 повече. Въпреки тази възходяща тенденция, фалшивите пари в страната са пренебрежимо малко и рискът да попаднете на подправени български парични знаци е практически нулев. Защото 527 броя на фона на общо 485 млн. къса бaнĸнoти е равно почти на нула.

Как може да се обясни това успокоително явление, при положение, че фалшификациите на пари са почти навсякъде по света и България не прави изключение от това престъпление?

Българският лев (BGN) е официалната валута в страната, в която се извършват повечето сделки в търговския оборот. Тази валута е изключително стабилна поради наличието на валутен борд, по силата на който левът е с фиксиран обменен курс спрямо еврото от приблизително 2 лева за 1 евро. Колкото заслужаващо доверие е еврото, толкова може да се доверите и на българския лев. Още повече, че се очаква в края на април 2020 г. България да бъде приета във валутнообменния механизъм ERM2 на еврозоната, където да престои до приемането й в тази валутна зона и въвеждането за официално разплащателно средство еврото.

Дотогава обаче „на власт“ ще си остане българският лев, а той не изглежда хич зле нито по отношение на стабилността си, нито на покупателната си способност, нито на художествените качества на българските банкноти и монети.

БНБ започва да емитира банкноти през 1885 г. В България в обращение са банкноти от 2 /на изчезване поради замяната им с монета/, 5, 10, 20, 50 и 100 лева. Монетите са от 1, 2, 5, 10, 20, 50 стотинки и 1 и 2 лева (внимавайте – много приличат на EUR-монети!). На различните банкноти и монети са изобразени видни български културни, държавни и религиозни исторически личности и паметници. Най-многофалшификации има на банкнотите от 20 лева, по-рядко се залавят подправени 50 и 10 лева. Общата стойност на парите в обращание възлиза на 18 305.9 млн. лв. или 9.36 млрд. евро.

От няколко години вече Българската народна банка разполага със супермодерна печатница и монетен двор, където българските монети и банкноти се изработват в съответствие с всички съвременни изисквания за сигурност и качество. Тази печатница даже изработва и изборните бюлетини за различните видове избори. Може би това е и част от обяснението на въпроса защо фалшификаторите на пари не се занимават много-много с подправянето на българските парични знаци – те са изключително добре защитени и освен това все още не са много разпространени на международните финансови пазари, където доминират доларът и еврото. В тази връзка трябва да се каже, че българският криминален контингент от фалшификатори предпочита далеч повече еврото и полицията нерядко открива нелегални печатници на евро в страната.

Българският лев рано или късно ще трябва да отстъпи мястото си на EUR. Дотогава обаче остава още немалко време, през което той ще продължи да се цени както от българите, така и от чужденците, посещаващи по различни поводи България. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники