Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Борисов: Догодина България ще може да доставя втечнен газ от САЩ, Катар, Кипър, Египет, Азербайджан

Борисов: Догодина България ще може да доставя втечнен газ от САЩ, Катар, Кипър, Египет, Азербайджан

Догодина можем да кажем на българите: Вие нямате никаква газова зависимост и можем да доставяме газ отвсякъде. На практика това е реалната диверсификация. Догодина най-късно по това време България ще може да доставя втечнен газ от САЩ, Катар, Кипър, Египет, Азербайджан.“ Това обяви премиерът Бойко Борисов при инспекцията на проекта "IGB - междусистемна газова връзка Гърция - България".

На инспекцията присъстваха и енергийният министър Теменужка Петкова, председателят на КЕВР Иван Иванов, американският посланик Херо Мустафа, посланикът на Гърция Димитриос Хронопулос и посланикът на Азербаджан Наргиз Гурбанова.

Борисов обясни, че този интерконтектор ни свързва директно с Александруполис. "Искам да направим един бърз път Александруполис-Димитровград, да свържем Черно с Егейско море. Да си разменим по едно пристанище без такси. Гърция ще има Черно море, ние ще имаме Егейско море и то без войни. Мисля, че ще успеем да открием интерконектора предсрочно", каза Борисов.

"Този проект е много важен за диверсификацията и енергийната сигурност. Енергийната сигурност е национална сигурност", каза Херо Мустафа на български.

"За мен и за Азербайджан това е исторически момент. Щастливи сме да подкрепяме България в диверсификацията. Поздравяваме ви в този важен ден“, каза посланикът на Азербайджан

"Този интерконектор сближава три страни в един по-общ проект като енергетиката. Става дума за плаващата станция в Александруполис. Този терминал ще бъде общ проект между Гърция, САЩ и България и днес е началото, имайки основата на енергията от Азербайджан. Гърция и ядрото ще са ядрото на тази програма", каза гръцкият посланик. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПонеделник, 11 Ноември 2019 13:30