Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Петкова очаква диверсификация на 50% от потреблението на газ у нас до края на 2020 г.

Петкова очаква диверсификация на 50% от потреблението на газ у нас до края на 2020 г.

По време на посещението ми във Вашингтон се срещнах със заместник-секретаря по енергетика на САЩ Марк Менезес, с помощник държавния секретар по енергийните въпроси Франсис Фанън, със заместник-генералния директор на Търговската служба на САЩ Дейл Ташарски, със заместник-помощник секретаря на Бюрото по международна сигурност и неразпространение Ан Ганзър и с представители на американската индустрия за втечнен природен газ.

Основните теми, които дискутирахме, бяха свързани с общия ни приоритет за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа.

За да постигнем тази цел, последователно работим за развитие на газовата инфраструктура - интерконектора Гърция-България, включването на страната ни в проекта за терминал за втечнен природен газ до Александруполис, функциониращата газова борса. До края на тази година ще бъде диверсифицирано 50% от потреблението на природен газ в страната. От цялото потребление на природен газ в страната - 3 млрд. куб. метра, половината количество в размер на 1.5 млрд. куб. метра газ ще бъдат диверсифицирани чрез доставките на договорените количества синьо гориво от Азербайджан и доставките на втечнен природен газ.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники