Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Борисов: Няма държава, приела еврото, да е станала по-слаба

Борисов: Няма държава, приела еврото, да е станала по-слаба

Преди минути в Брюксел започна срещата на премиера Бойко Борисов с изпълнителния замeстник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който отговоря за еврото.

Двамата обсъдиха напредъка на страната ни за влизането в чакалнята /ERM II/ на еврозоната.

Премиерът Борисов отбеляза трайния растеж на Брутния вътрешен продукт на България години наред, финансовата стабилност и дисциплина, които се оценяват високо от Европейската комисия и от вицепрезидента й. „Времето, за което говорим, е юли месец, не април. Дотогава българските банки трябва да наблюдават много внимателно капиталовата си състоятелност, за да няма допълнителни пречки“, допълни министър-председателят.

Българският парламент е гаранция за курса лев-евро.

Когато вицепрезидентът на Еврокомисията казва, че България ще влиза в чакалнята на еврозоната, аз няма с какво още да убедя хората. Няма държава, приела еврото, да е станала по-бедна или по-слаба. Еврото е втора валута в света. Затова работя без сън, посочи още Борисов.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че е много висока степента на сигурност сегашният обменен курс, при който левът е фиксиран към еврото, да остане и след влизането на страната ни в еврозоната. България има добра кредитна история на фискалната и бюджетната дисциплина, тя има вторият най-нисък дълг на държава в ЕС като съотношение на дълга към БВП, отбеляза още Валдис Домбровскис. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПетък, 21 Февруари 2020 14:15