Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

ГЕРБ обвини БСП в разпространение на фалшиви новини за икономическия растеж

Румен Гечевснимка: dnevnik.bgРумен Гечев

За пореден път днес представители на двете основни конкурентни партии в парламента - ГЕРБ и БСП, влязоха в спор за икономическия растеж у нас. ГЕРБ обвини БСП в разпространение на фалшиви новини.

Темата е на дневен ред, след като преди седмици БСП обяви, че правителството е манипулирало данните за икономическия растеж, за да може страната ни да се присъедини към т.нар. чакалня за еврозоната - ERM II. По думите им растежът за 2019 г. не е 3.3%, както твърдял премиерът, а 0.8-0.9%. В отговор Националният статистически институт и Агенция "Митници" обявиха, че данните за всички тримесечия се ревизират едва след края на годината. Това е и причината за разликите във вноса в тримесечната статистика за брутния вътрешен продукт (БВП), на база на които социалистите твърдят, че има манипулации.

Днес депутатът от ГЕРБ Александър Иванов обвини БСП в разпространение на фалшиви новини, което се прави - съзнателно или заради неинформираност, но с цел лепене на клеймо на България пред европейските партньори. Той цитира последните данни на института, според които за м.г. БВП възлиза на 118.7 млрд. лева, което означава ръст от 3.4% спрямо 2018 г.

В отговор депутатът от БСП Румен Гечев, който е и професор по икономика, каза, че българската общественост е наясно, че е била подвеждана с данни, а сега се правело натаманяване след разкритията на социалистите. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вЧетвъртък, 12 Март 2020 11:56