Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Кабинетът предлага увеличение с 6.7% на пенсията за старост от юли

Кабинетът предлага увеличение с 6.7% на пенсията за старост от юлиснимка: dnevnik.bg

Правителството предлага социалната пенсия за старост да стане 141.63 лева месечно от 1 юли, се вижда от проектопостановление. В момента размерът ѝ е 132.74 лева.

В Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г. е предвидено пенсиите за трудова дейност да бъдат увеличени от 1 юли с 6.7 на сто. Кабинетът се мотивира, че за да има справедлив подход при актуализирането на доходите на всички пенсионери, се предлага със същия процент да бъде увеличен и размерът на социалната пенсия за старост.

Промяната ще доведе и до увеличение на другите пенсии, които не са свързани с трудова дейност - пенсията за военна инвалидност, за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия.
Повишението ще засегне общо 133 647 души, които в момента получават социални пенсии за старост или добавки към пенсиите си, изчислени като процент от нея.

Повишението ще струва на бюджета над 4.2 млн. лв. за 2020 г., или по или 707.1 хил. лв. месечно за периода юли - декември 2020 г. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.