Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Според статистиката през април стоките и услугите са поевтинели

Според статистиката през април стоките и услугите са поевтинели

Индексът на потребителските цени за април 2020 г. спрямо март 2020 г. е 99.4%, т.е. месечната инфлация е минус 0.6%. Инфлацията от началото на годината (април 2020 г. спрямо декември 2019 г.) е минус 0.3%, а годишната инфлация за април 2020 г. спрямо април 2019 г. е 1.8%.

Вижда се, че най-сериозен принос в крайния математически резултат има поевтиняването на транспорта през месеца, в който в страната автобусните превози на практика бяха преустановени, а полетите бяха единични. Така транспортът през месеца поевтинява с 6.8%. С 3.6% се отчита поевтиняване в сектора на развлеченията и културата - сфера, която също на практика не функционираше, с изключение на някои онлайн прояви, само част от които бяха платени.

При разходите, свързани с жилищата - вода, ток, газ, също се отчита намаление от 2.1%.

Най-силно поскъпнали през месеца са дрехите и обувките - с 6.3%, за които пазаруването на практика бе възможно само онлайн, тъй като на магазините извън тези за храни на практика бе забранено да работят, а моловете, където е и по-голямата част от търговията с тези стоки, получиха разрешение да отворят едва днес.

В секторите, където бе съсредоточено потребителското търсене за времето на извънредното положение, се отбелязва минимално повишение на цените. Хранителните стоки и безалкохолните напитки са поскъпнали с едва 0.9%, а алкохолът и тютюневите изделия - с 0.1%. В здравеопазването се наблюдава поскъпване с 0.3%, Продуктите за лична хигиена са поскъпнали с 0.5%, показват данните. Цените на лекарствените продукти и на лекарските услуги са се увеличили съответно с 0.4 и 0.3%. При цените на стоматологичните услуги увеличението е 0.1%, а при цените на услуги на лаборатории за медицински анализ увеличението е 0.2%.

През април 2020 г. в групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано намаление на цените при: газообразни горива за битови нужди - с 3.5%, топлоенергия - с 21.5%, почистващи препарати за дома - с 1.6%, прахове за пране - с 0.1%, дизелово гориво - с 11.7%, автомобилен бензин А95Н - с 14.1%, автомобилен бензин А100Н - с 11.7%, газ пропан-бутан за ЛТС - с 14.4%, метан за ЛТС - с 12.3%, и други

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.