Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Управителят на БНБ: България ще приеме еврото през 2023-2024 г.

Димитыр Радевснимка: investor.bgДимитыр Радев

Престоят във валутния механизъм (ERM II) няма да се проточва във времето. България ще е готова да приеме еврото през 2023-2024 г. Това прогнозира управителят на БНБ Димитър Радев в интервю за Noblesse oblige, списание на Българска стопанска камара.

„Целта на този престой е да демонстрираме формално изпълнение на един от маастрихтските критерии (за стабилността на валутния курс) – нещо, което валутният борд ни осигурява безпроблемно", поясни той. Гуверньорът на БНБ е убеден, че страната ни ще влезе в еврозоната след изпълнение на този и останалите маастрихтски критерии, както и след като постигне съответната степен на институционална и реална конвергенция.

Банкерът е категоричен, че еврото няма да повиши цените на стоките и услугите, което се потвърждава с факти от историята на въвеждане на европейската валута в други страни. „Цялата историческа статистика в такива случаи е категорична – повишение се отчита при много малко стоки и услуги. И даже при такива индивидуални повишения не е ясно дали са причинени от смяната на валутата“, коментира Димитър Радев.

Той очаква в дългосрочна перспектива както цените, така и доходите в България, да се движат нагоре. „Това ще бъде едно нормално следствие от реалната конвергенция на икономиката ни към еврозоната. Валутата, която ползваме, сама по себе си не е фактор за повишение или понижение на цените“, заяви управителят на централната банка.

По думите му не може да се каже дали ще бъдат намалени банковите такси и комисиони след присъединяването на страната ни към еврозоната, защото „цените на банковите продукти и услуги са функция главно от равнището на развитие и конкуренция в сектора“. „Те не следват пряко от валутата, която ползваме“, каза Радев.

Той обаче подчерта, че присъединяването към еврозоната ще е ключов етап за ускоряване и задълбочаване на интеграцията на българския финансов сектор. „Това, при равни други условия, ще означава че банките ни ще оперират в една по-сложна и конкурентна среда – от което е логично печеливши да бъдат клиентите на банките“, смята банкерът. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники