Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Санкциите на САЩ ще засегнат „Турски поток“ през България

Санкциите на САЩ ще засегнат „Турски поток“ през България

Американските санкции ще засегнат продължението на руския газопровод „Турски поток“, който трябва да премине през българска територия. Това, че българското правителство го нарича “Балкански поток” и твърди, че е част от българската газова инфраструктура, не променя същността на проекта.

Това даде да се разбере Франсис Фанън, помощник-държавен секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ. Вчера той се срещна с министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

“Разбирам, че има различия на имената на газопровода, но според нас това не променя факта, че Русия го използва като инструмент. Едно и също нещо е. Законодателството на САЩ за санкциите е от няколко години и обновяването по предложение на Помпео през юли цели да се предотврати използването на енергийни активи за влияние”, каза Фанън, цитиран от „Медиапул“.

“Не искаме санкции за никого, това не е нашето намерение като партньори и приятели. Целта ни е промяна на поведението на пазарните играчи, за да има честна и прозрачна търговия и това е най-доброто за диверсификацията на доставките и ние ще продължим да работим в тази посока”, заяви високопоставеният американски дипломат, който пристигна у нас от Гърция, където придружаваше държавният секретар Майк Помпео.

Фанън още веднъж отбеляза, че всички сме притеснени от начина, по който Русия използва енергетиката.

Според външния министър Екатерина Захариева, България не е застрашена от санкции, защото спазва всички европейски правила. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники