Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Валентин Кънев: Заплахата от санкции няма да спре завършването на Балкански поток

Валентин Кыневснимка: bnr.bgВалентин Кынев

Проектът "Балкански поток" ще продължи да се движи по поставените в началото цели, въпреки заплахите от санкции от страна на САЩ, но ще трябва да бъдат изяснени някои важни точки, свързани със споделянето на капацитети и достъпа на трети страни. Тава заяви Валентин Кънев, Балканска черноморска петролна и газова асоциация, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков .

По думите му заплахата за санкции от страна на САЩ е породена от съмненията, че "Балкански поток" е продължение на "Турски поток", което ще позволи на трети страни да предоставя евтин втечнен газ до Европа.

Разликата между "Южен поток" и "Балкански поток", според Кънев, е в собствеността. Настоящият проект или т.нар. "Балкански поток" е собственост на Булгартрансгаз. При "Южен поток" собствеността е била разделена 50/50 между Булгартрансгаз и Газпром, което е основната причина за преустановяването му. Другата разлика е, че при сегашния вариант тарифите ще могат да се регулират, а преди това не е било възможно.

Една от основните спънки при реализирането на за "Балкаски поток" е капацитетът му, който е зает на 90% от руския Газпром, което според госта е проблем. Това може да създаде трудности при съгласуването с европейското законодателство и капацитетът на газопровода може да не бъде използван на 100%.

На въпрос дали е по-добре да се предприемат действие за изграждане на АЕЦ "Белене" или да се мисли за нов блок към АЕЦ "Козлодуй", госта отговори, че е по-гобре да се помисли за нов блок към АЕЦ "Козлодуй". / Bloomberg TV Bulgaria

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вВторник, 06 Октомври 2020 12:22