Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

52% от българите: Енергийно зависими сме от Русия

52% от българите: Енергийно зависими сме от Русия

Над половината от пълнолетните жители на страната (52 на сто) са убедени, че България е енергийно зависима от Русия. Половината от пълнолетните жители на страната посочват, че определянето на цената на природния газ за България зависи от добрите двустранни отношения с Руската федерация.

Това показа проучване на Националния център за парламентарни изследвания (НЦПИ) към Народното събрание за обществените нагласи по теми и проблеми, свързани с енергетиката. Изследването, цитирано от БТА, е проведено по метода полустандартизирано интервю в периода от 17-29 септември 2020 г. сред 1000 пълнолетни български граждани.

Според 28 процента от участвалите в изследването, цената на природния газ за България зависи от развитието на енергийната структура на страната.

За 27 процента от пълнолетните българи цената на природния газ зависи от ефективната координация в ЕС, което е сред основните стратегически цели на Съюза от неговото създаване досега.

Младите и високообразовани респонденти, както и жителите на столицата по-често от останалите са на мнение, че определяща за цената на природния газ би следвало да бъде по-скоро ефективната координация вътре в ЕС, отколкото двустранните отношения между България и държави извън Съюза. Именно намесата на Европейската комисия в преговорите за цената на природния газ доведе до нейното намаляване за България с 40 процента.

Всеки четвърти пълнолетен български гражданин защитава позицията, че цената на природния газ зависи от конкуренцията между големите страни-износителки от Азия и Близкия Изток.

18 процента са на мнение, че цената на природния газ за България зависи от глобалните процеси, показват още резултатите от изследването на НЦПИ.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.