Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Само България е с дефицит до 3% в ЕС

Само България е с дефицит до 3% в ЕС

България единствена в ЕС ще има дефицит под 3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2020 г. според есенната икономическа прогноза на Еврокомисията за годината, огласена от еврокомисаря по икономиката Паоло Джентилони.

Дефицитът в три четвърти от страните членки ще бъде 6% или повече, а във Франция, Италия, Белгия, Испания и Румъния прогнозите са за над 10%.

Икономиката на страната ни е започнала да се възстановява след рязък спад през второто тримесечие. Очаква се тенденцията да продължи. За растежа ще допринесат вътрешното търсене и износът.

Според данните БВП на България ще се свие с 5,1% тази година, но ще нарасне с 2,6% през 2021 г. и с 3,7% през 2022 г.

Безработицата ще се стабилизира на 5.8% за цялата 2020 г. , но на практика ще остане на това ниво и през 2021 г. (5.6%) и 2022 г. (5%) при 4.2% през 2019 г.

Доходите леко ще се повишат, но основно заради това, че правителството вдига заплати в обществения сектор и повишава минималната заплата и събиранията за обществено осигуряване. За разходите на българите вероятно е някакво успокоение, че годината ще приключи с 1.2% инфлация (след това тя ще е 1.4% и 1.8%) и тя ще бъде движена предимно от сектора на услугите.

Засилването на пандемията през последните седмици и епидемиологичната ситуация означават, че прогнозите ни в обхванатия период са обект на изключително висока степен на несигурност и рискове, се казва в официалното съобщение на Европейската комисия.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.