Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Петкова: САЩ са наш стратегически партньор, имаме стратегически диалог в областта на енергетиката

Петкова: САЩ са наш стратегически партньор, имаме стратегически диалог в областта на енергетикатаснимка: bgnesagency.com

САЩ са наш стратегически партньор, имаме стратегически диалог в областта на енергетиката. Направихме сериозна крачка през последните 5 години, за да диверсифицираме източниците за доставката на газ. В края сме на реализацията на интерконектора с Гърция. Що се отнася до проекта „Балкански поток“ той се реализира с решение на НС и МС. Той е включен в енергийната стратегия до 2020 г. заедно с това България да участва в терминала за ВПГ в Александруполис, както и за газова борса. Всички те се реализират. Това заяви пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Обясних на нашите американски партньори основните разлики на „Балкански поток“ спрямо други проекти – той изцяло се реализира от България и там не може да има влияние нито една друга държава. За нас е важно да запазим своето място на газопреносната карта на Европа, това е възможно само, ако имаме необходимата инфраструктура. „Балкански поток“ се реализира изцяло според изискванията на ЕС по отношение на природния газ, обществените поръчки и регулаторната рамка. Спазили сме всички правила“, подчерта Петкова.

На въпрос как ще реализираме тези мащабни проекти в година на криза, тя заяви: „Тези проекти са на такъв етап, че вървим към техния успешен финал. Там където има забавяне, както е в случая с интерконектора с Гърция, гръцката фирма строител се опитва да го навакса. Правителството на премиера Бойко Борисов по енергийните проекти работи само в интерес на българските граждани“.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПонеделник, 09 Ноември 2020 10:54