Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Пандемията удари и по книгата, спадът в продажбите е 30%

Пандемията удари и по книгата, спадът в продажбите е 30%снимка: bgnesagency.com

30% е спадът в продажбите на книги през 2020 година, показва проучване на Асоциация „Българска книга”, като книгоиздатели и книготърговци посочват април и май като най-тежките за сектора. Според тях 9% ДДС за книгите от временна, трябва да се превърне в постоянна мярка, предаде репортер на БГНЕС, цитирайки проучването на единствената организация на книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти в страна.

Изводите показват общ спад при продажбите на книги между 20% и 30% за периода януари – октомври 2020 г. спрямо същия период през 2019 г. Повече от половината от участвалите в анкетата книгоиздатели и книготърговци посочват месец април като месеца с най-малко приходи, следван от месец май. Именно през този период спадът в продажбите на книги е между 50% и 70% според данните от проучването.

Значителна част от анкетираните – 72%, заявяват, че само частично са успели да възстановят дейността си след тежкия удар, нанесен върху книжния бизнес в периода март-май, а 18% продължават да изпитват изключителни сериозни затруднения. Близо 30% от анкетираните са били принудени да намалят служителите си с до 20% спрямо общия брой на персонала от преди пандемията.

64% от респондентите споделят, че имат увеличение на приходите от онлайн продажби спрямо тези във физически обекти, докато 31% от участниците в анкетата нямат промяна в пропорционалното разпределение на приходите онлайн и от физически обекти и реализират същите продажби от собствените си онлайн магазини като преди кризата.

Намаляването на ДДС за книгите от 20% на 9% като временна мярка в подкрепа на сектора е резултирало в повишение на печалбата според 37% от участниците в проучването. 85% от анкетираните издатели и книготърговци смятат, че е наложително мярката да стане постоянна, както от години е в европейските държави. Едва 18% са усетили ефект от средствата, отпуснати от Министерство на културата за попълване на библиотечните фондове в двете конкурсни сесии в рамките на настоящата календарна година.

Според 76% от респондентите мерките в подкрепа на книгоиздаването и книготърговията, предприети от държавата, са недостатъчни.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вВторник, 01 Декември 2020 10:08
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.