Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Производството на ток в България намалява с над 7% през 2020 г.

Производството на ток в България намалява с над 7% през 2020 г.снимка: investor.bg

Производството на електроенергия в България намалява със 7,5% през 2020 година, показват данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). От статистиката е видно, че основната причина за това е намаление на износа.

През 2020 година потреблението намалява, но в рамките на 2,44%

Изминалата година е тежка за базовите централи в страната, които намаляват своето производство с 9,6% до 33,7 тераватчаса. Тяхното място обаче се заема от зелените централи, като това е особено видно относно вятърните паркове.

Производството на водните централи се повишава с 1,6% до 3,3 гигаватчаса през 2020 година, показват още данните на ЕСО.

Тенденцията на спад е видна и в първите три дни на 2021 година. Топлото време и празничните дни намаляват съществено потреблението - с малко над 17 на сто, което се отразява и върху производството, където спадът е от 14,5 на сто. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.