Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

ЕК одобри 79 млн. евро за микро, малките и средните предприятия у нас

ЕК одобри 79 млн. евро за микро, малките и средните предприятия у нас

Европейската комисия одобри българска схема в размер на 79 млн. евро в подкрепа на микропредприятията, малките и средните предприятия, засегнати от пандемията от коронавирус, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Схемата е одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ, приета от ЕС, и ще бъде съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.

Помощта ще бъде достъпна за предприятия, осъществяващи дейност в определени сектори и отговарящи на определени изисквания, определени от България, чиито дейности са били преустановени или ограничени от правителствени ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса.

Размерът на безвъзмездните средства, които всеки бенефициер може да получи, ще бъде изчислен чрез сравняване на неговия оборот (без ДДС) през засегнатия период със същия период на предходната година (или оборота за октомври 2020 г. за бенефициери, открити след 1 януари 2020 г.). Безвъзмездните средства ще възлизат или на 10 %, или на 20 % от оборота, в зависимост от сектора на дейност на бенефициера, до максимум 150 000 лева.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вСряда, 20 Януари 2021 16:11
 
Още в тази категория: « Кабинетът реши: Новата мощност в АЕЦ “Козлодуй” ще се гради с оборудването от “Белене”До 10 години България може да има изградена нова ядрена мощност. В тази връзка днес правителството одобри доклад на министъра на енергетиката за предприетите действия и за резултатите от направеното проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка № 2 в АЕЦ „Козлодуй“. В рамките на заседанието министърът на енергетиката Теменужка Петкова докладва на премиера Борисов и припомни, че на 14 октомври 2020 г. Министерският съвет взе решение, с което беше даден мандат на АЕЦ „Козлодуй“ да влезе в преговори с американски компании, които разработват последните достижения в областта на ядрената енергетика. „Целта бе да търсим възможност за реализация на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ на одобрената с решение на Агенцията за ядрено регулиране площадка №2 в АЕЦ „Козлодуй“ и влязлата в сила оценка за въздействие на околната среда по отношение на този проект“, подчерта Петкова. „В хода на работата на групата са проведени разговори, разменена е кореспонденция, включително с колегите от „Уестингхаус“, тъй като три са одобрените технологии по ОВОС. Едната технология е американската за реактори „AP 1000“, другите две са руски технологии, които са реакторите за АЕЦ „Белене“, уточни министър Петкова. В доклада на експертите се отбелязва, че се подкрепя реализацията на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ с наличното оборудване от проекта за АЕЦ „Белене“. „Това са изключително важни инфраструктурни проекти, които гарантират и националната сигурност, и енергийната сигурност, и диверсификацията. Освен това използват и платеното от държавата и данъкоплатците оборудване за АЕЦ „Белене“. Мисля, че след 7-и, ще отидем и на 8-и реактор“, заяви министър-председателят в хода на заседанието. Премиерът определи доклада като добра стратегия, в която има записани важни и бързи стъпки за действие по проекта. "Газпром" прекратил участие в болгарском предприятии "Овергаз Инк." »