Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Еврокомисията: България е сред страните, които ще се възстановят бавно през 2021 г.

Еврокомисията: България е сред страните, които ще се възстановят бавно през 2021 г.снимка: dnevnik.bg

Икономиката на България ще нарасне тази година с 2.7% от БВП след спад от 4.9% от БВП в първата година от пандемията. Догодина темпото ще достигне 4.9% от БВП, което е едно от най-високите в ЕС. Но българският туристически сектор трябва да приеме, че предстоящият летен сезон най-вероятно ще е повторение на този от 2020 г.

По-бавно от България през 2021 г. ще се възстановяват Нидерландия (1.8%), Австрия (2%) и две от балтийските републики (Литва - 2.2%, и Естония - 2.6%).

Това е зимната прогноза на Европейската комисия, разпространена днес в Брюксел и съпроводена с предупреждение, че очакванията може да не се реализират поради многото рискове, създавани от развоя на заразата от коронавируса и забавените доставки на ваксини.

Мерките, завърнали се през ноември, още са в сила и продължават да ограничават потреблението на домакинствата и да влошават нагласите на бизнеса за търговията и сектора на услугите, се казва в частта за България. Износът към ЕС се възстановява от средата на миналата година, но към трети страни продължава да страда. Значителни са загубите в туризма, разчитащ на престоя на чужденци за три четвърти от приходите си.

До края на юни 2021 г. се очаква вътрешното потребление да е потиснато заради антипандемичните мерки и евентуалното отваряне на икономиката може да се усети с повече търсене и инвестиции през втората половина на годината.

Постепенно възстановяване на износа на стоки може да се очаква от второто тримесечие нататък. Но чуждестранните туристи няма да се появят преди третото тримесечие, се казва още в прогнозата. Това означава, че според Европейската комисия летният сезон в България ще е - в най-добрият случай - повторение на миналогодишния и секторът ще трябва да разчита на местните туристи.
Възстановяването на чуждестранния туристически поток е зависимо от това как върви ваксинирането и броят на заразените в България в сравнение с алтернативни туристически дестинации.

Прогнозата за инфлацията при потребителските стоки в България е тя да остане в следващите две години в рамките на 1.7-1.8%. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.