Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

НАП проверява базата на "Лукойл" в Росенец

НАП проверява базата на "Лукойл" в Росенецснимка: svobodnaevropa.bg

Екип на НАП започва проверка в нефтеното пристанище на "Лукойл" в Росенец. Това каза в интервю за Свободна Европа служебният министър на финансите Асен Василев.

"Говорим с МВР да има и екип на Гранична полиция, така че това представителство там да бъде разширено. Така че да имаме пълна информация какво се случва на територията на пристанището", каза Василев.

В момента текат проверки на измервателни уреди, събира се оперативна информация какво се случва. Очаквам до седмица-две да имаме много детайлна картина какво се случва.

- Какъв корпоративен данък внася "Лукойл" в българската хазна?

- Това е публична информация. През годините, доколкото знам, се движи около нулата.

- И според Вас това нормално ли е?

- Не. Една от задачите, които се работят в НАП в момента, е да се види трансферното ценообразуване. За Вашите зрители, това е, когато купуваш стока в чужбина и тя ти се признае като разход в страната, дали тя е купена на пазарна себестойност. Особено, ако е между свързани лица.

- Може ли да обясните по-подробно какво прави "Лукойл" в момента, така че в България да не остават абсолютно никакви данъци и тези пари очевидно да излизат – кажете къде отиват?

- Аз не мога да Ви кажа, това трябва да го кажат колегите от НАП, когато си направят проверките. По принцип как работи трансферното ценообразуване – представете си, че имате компания в България и на територия, която е с 0% данък. Вие може да купите стоката на 100 лв. вместо на 50 лв. и цялата печалба да остане на територията с 0% данък.

Това се казва трансферно ценообразуване, тъй като вие купувате стока на по-голяма себестойност, за да имате по-голям разход в България и да не се трупат печалби тук.

Има много ясни европейски разпоредби как трансферното ценообразуване трябва да бъде установено, как трябва да се мониторира, наблюдава, така че да няма злоупотреба с това. В момента Дирекция големи данъкоплатци в НАП започва стриктна проверка на това как се е прилагало до момента и как трябва да се прилага в бъдеще. / Свободна Европа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вЧетвъртък, 03 Юни 2021 11:35