Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Асен Василев: Осигурени са доставки на газ, ще е по-скъп с 20%

Асен Василев: Осигурени са доставки на газ, ще е по-скъп с 20%снимка: btvnovinite.bg

Няма проблем с физическите доставки на газ и няма намалено подаване към българските потребители. Това обяви министърът на финансите Асен Василев, на брифинг, организиран от „Продължаваме промяната“, за спрените доставки на газ от Русия.

Василев уточни, че правителството се подготвя за подобен сценарий от февруари. В момента в Гърция от кораб се разтоварва втечнен газ. Цената е с около 20% по-висока, допълни финансовият министър.

Поскъпването с 20% е най-лошия сценарий – при положение, че го купуваме индивидуално, уточни Василев.

Той подчерта, че няма да прекъснем доставките на руски газ към други държави, като продължим да изпълняваме договорите си.

„През т.нар гръцка връзка ще можем да доставяме 3 млрд. кубически метра газ на година плюс 2 млрд, ако го разширим. От Гърция и Турция, без гръцката връзка, към момента можем да доставяме общо около 20 млрд. кубически метра. 2 млрд. през Кулата и 17-18 млрд. през интерконеторите с Турция. Потреблението на България е между 3 и 3.5 млрд. куб.м. Да се твърди, че нямаме трасета, по които да доставим газ, е смешно. Да се разчита на построяването на гръцката връзка, е извинение да не си направим диверсификацията”, каза още Василев.

Преди това премиерът Кирил Петков обяви, че години наред политически и икономически кръгове у нас са защитавали руските интереси.

„Зад руските интереси стоят и 3-те млрд., похарчени пари за „Турски поток” и предложението за газова централа и отказа ни от азерски газ, вместо сега да имаме готова диверсификация“, зяави Петков.

По думите му „Продължаваме промяната“ ще защитава единствено българските интереси, което означава пълна независимост. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники