Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Правителството прие Плана за въвеждане на еврото в България

Правителството прие Плана за въвеждане на еврото в България

Правителството е приело Плана за въвеждане на еврото в България. Това обяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев след заседанието на Министерския съвет.

Става въпрос за оперативния план, който дава ясни срокове и задачи към банките, платежните и държавните институции как точно да се въведе еврото и как ще стане превалутирането и обръщането на депозити и заеми.

„Това е една техническа първа стъпка. Предстоят редица законодателни промени, които са необходими. В това число промяна в Закона за БНБ. Оттук нататък вече в парламента този процес ще продължи, както и голяма част от широките обществени дискусии по време на процеса по присъединяване”, уточни вицепремиерът.

Василев припомни, че България де факто вече е приела еврото през валутния борд, тъй като сме с фиксиран курс лев-евро. Той уточни, че планът е публичен от юли 2021 г. Приемането на еврото ще стане с фиксиран курс - текущият.

Финансовият министър обясни, че за защита на потребителите е предвидено три месеца преди въвеждането и девет месеца след въвеждането на еврото цените да се публикуват и в лева, и в евро, за да се избегне възможността несъвестни търговци да се възползват от превалутирането.

„Има и редица технически дейности, които банките, платежните системи и държавните институции трябва да извършат, за да са готови за работата в евро. Специално за търговците е предвидено да има двойна каса в лева и евро в рамките на един месец”, подчерта вицепремиерът.

Василев разясни, че техническата подготовка, за да може България да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 г. отнема поне 18 месеца, затова нямало много време за отлагане приемането на оперативната работа. Финалната дата за влизане ще зависи от законодателната промяна.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники