Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Глава на Аполон със запазен нос изкопана от картофена нива

каменна глава от статуя на Аполонкаменна глава от статуя на Аполон

Дарител, пожелал анонимност, е предал на Националния исторически музей каменна глава - най-вероятно от статуя на Аполон, която открил в картофена нива край с. Александрово, Старозагорско.

Дарението е направено чрез съдействието на Главна дирекция към МВР. Главата носи белезите на архаичната скулптура и е датирана от VI век пр.н.е., т.е. е поне на 2 600 години. Чудесно запазената глава на античното божество е увенчана с венец и веднага (след бързо почистване) ще бъде изложена в експозицията на НИМ, съобщи директорът на музея проф. Божидар Димитров.

“В НИМ имаме няколко глави, но за първи път получаваме такава със запазен нос. Когато са събаряли и трошели статуите на старите богове, християните удряли с чукове в лицето на божеството и са смазвали носа и брадичката, обезобразявайки чертите му. Затова находката е толкова ценна. Явно ударът е отишъл по шията и главата се е откършила невредима.

А как ценният артефакт се е оказал в картофената нива? Така стават находките - често са случайни. Наблизо има светилище на Аполон, което е било разкопавано без особен успех, но явно има още какво да излезе оттам. Да изчакаме стопанинът да си събере реколтата от картофи и после ще се намесят археолозите”, пошегува се проф. Димитров.  / 24chasa.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.