Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Академичен старт за хората в пенсионна възраст – мисията е възможна

Академичен старт за хората в пенсионна възраст – мисията е възможна

Какво да прави човек, когато е натрупал богат житейски и професионален опит, но се налага да сложи край на активната си трудова дейност, поради простата причина, че е достигнал възрастта за пенсиониране. Въпросът стои на дневен ред за много мъже и жени, навлезли в своите „златни години” – 60+ в България. За да излязат от порочния кръг на „нищо правенето”, който включва гледане на телевизия и посещения при лекаря, група интелектуалци от „третата възраст” създадоха в София Национален български университет „Трета възраст”.  Моделът е познат в Европа и се базира на университети, които поддържат знанията, уменията и защитават интересите на възрастните хора. Откриването на първата академична година премина при голям интерес с лекции за здравословния начин на живот, храненето и лечението на болести, типични за зрялата възраст. Учебното заведение предвижда обаче и курсове за професионално надграждане, квалификация и преквалификация на пенсионери. Ето какво каза в тази връзка ректорът му Ганчо Попов, специалист по икономика на човешките ресурси:

Преди да създадем нашия университет направихме социологическо проучване за това, какви проблеми вълнуват хората в страната ни. Всички посочват на първо място умението да ползват успешно компютър и мобилните приложения.  Възрастните хора у нас страдат от това, че са останали сами в домовете си и няма на кого да се зарадват. Обърнахме се с молба за техническа помощ към всички министерства и вече имаме предоставени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството 10 настолни и 10 преносими компютъра. Вече договаряме с кметове на някои общини да изпратим такава техника и там, за да може в пенсионерски клубове също да гостуват наши преподаватели и да помагат на хората при работата с компютър. За наша радост срещаме разбиране и ни осигуряват зали в обществените сгради, без да искат заплащане. Преподавателите също идват без възнаграждение от нас. Следващият модул от лекции, които подготвяме, е посветен на защитата на гражданските права и механизмите за имуществени и финансови измами.

Университетът „Трета възраст“ ще развива и собствена научно-изследователска дейност, като се фокусира върху социалната система и проблемите, касаещи пенсионерите. Чрез обединение на съществуващите в страната граждански структури и клубове, негови преподаватели и приятели ще формират „група за натиск“ при решаване на наболели проблеми. Над 2 милиона български пенсионери живеят на прага на мизерията и в това отношение д-р Ганчо Попов набелязва първите стъпки, които ще предприеме екипът му:

Лично моя инициатива е написването на призив, в който заявяваме, че пенсиите трябва да бъдат с долна граница 170 евро. А пари в държавата могат да се намерят. Например като се потърси отговорност от тези, които потрошиха за неизгодни сделки стотици милиарди от продажба на държавни предприятия и за да вземат комисионни, сключваха договори с неизгодни условия. С тях трябва да се занимава прокуратурата. Решили сме да изпратим нашия призив до редица национални и международни институции. Искаме да ни обърнат внимание, защото ние не заслужаваме такава съдба. Нека припомним, че сме нацията, дала култура, държавност и много таланти на Европа, заявява ректорът на университета за „третата възраст” в България. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.