Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Фестивал на фантастиката в София събра на една сцена писатели, учени и мечтатели

Фестивал на фантастиката в София събра на една сцена писатели, учени и мечтатели

„Дни на фантастичното“ е най-новият фестивал в София, който събра на едно място почитатели на фантастичните разкази, на фантастиката в киното, японската анимация, компютърните игри и въобще на виртуалното. Българите никога не са губили интерес към темите, идващи от фантастиката. Първите фенклубове са учредени преди повече от 50 години и се подмладяват непрекъснато с нови членове. Появяват се нови конкурси за автори на разкази в този жанр. Най-старият конкурс е на името на известния български писател Агоп Мелконян, а Старозагорският клуб за фантастика е обявил конкурс за фантастичен разказ, базиран основно върху българската митология.

Дни на фантастичното

„Всяка година расте броят на хората, които пишат в този жанр“ – забелязва Дилян Благов, председател на софийския клуб „Иван Ефремов“, който не е прекъсвал дейност от 40 години.

Общността на хората, любители и занимаващи се със създаването на продукт във фантастиката винаги я е имало, но в ново време се нуждаем от яснота и изглаждане на отношенията помежду ни. За целта предприехме организацията на съвместен фестивал, с основната задача да обединим различни проекти на клубовете и автори. В днешно време фантастиката се разля във всички сфери на живота, изкуството и дори превзе големия екран. Оказа се, че има страшно много неща, свързани с фантастиката, които различните хора, могат заедно да правят. По мое мнение българската фантастика е извор на изключително интересни идеи, стил, образи, сюжети и всичко това, което човек търси да открие в литературата. Проблемът е, че българската фантастика остава невидима дори за любителите на този жанр. Големите издателства почти не публикуват български автори, а преводната литература, която залива пазара ни, направо ги задушава. Въпреки това нашите писатели поддържат високо ниво, а има двама-трима, които много се ценят, защото добавят и социална тематика към фантастиката.

Организацията на двудневния фестивал отнела два месеца, а инициативата тръгнала от двете електронни списания „Сборище на трубадури“ и „Шадоу данс“. По време на подготовката се появили много желаещи да се включат в „Дни на фантастичното“. По думите на Жоро Пенчев от инициативния екип, най-трудно е било да отсеят участниците. Всеки искал да участва безвъзмездно, просто за да подкрепи българската фантастика.

Дни на фантастичното

Имаме тази доста голяма амбиция да помогнем на млади начинаещи автори да направят свое име сред вече утвърдените. Създадохме в интернет платформа под названието „Хипертекст“. Тя е съвсем нова, но за две седмици постъпиха повече от 30 авторски творби. Искаме да се родят нови идеи за по-мащабна работа, а и да помогнем на млади автори да научат тайните на занаята и да намерят своя публика. Всеки изпратен разказ, в който сме забелязали потенциал за развитие, получава внимание от опитен редактор. За целта осигуряваме подобаващо заплащане, професионална работа и художествено оформление на готовото за публикуване произведение.

Изкушените от фантастиката имат отправена покана за ежемесечни среща в известна столична книжарница от Александър Попов, университетски преподавател, направил първите си успешни стъпки в полето на литературата и фантастиката.

Ние се опитахме да привлечем хора от всякакви изкуства. Феновете на фантастиката са с най-различни професии. Аз от 12 годишен чета научна фантастика, фентъзи, както и книгите-игри и това е формирало голяма част от интересите ми. В момента участвам и поддържам клуб в София за четене и обсъждане на научна фантастика. Там обсъждаме конкретни текстове в дълбочина. Клубът от скоро се разрасна и често се събираме, за да наемем зала, където гледаме фантастично кино. Така по наше желание прожектират стари филми, които иначе няма къде да бъдат гледани./ БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники