Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

„Мальовица" - най-добрата туристическа хижа за 2016

„Мальовица" - най-добрата туристическа хижа за 2016

Рила е една от най-посещаваните и лесно достъпни планини в България. Многобройни са туристическите обекти, които и зиме, и лете привличат хиляди любители на белите спортове и туристи. Един от най-посещаваните центрове през всички сезони, който предлага и условия за ски и сноуборд, е Мальовица. Мальовишкият дял на Рила се отличава със своя алпийски стил. Единствената хижа в тази част на планината е „Мальовица", която стана носител на годишната наградата на БТС за „Най-добра туристическа хижа за 2016 година“. В обосновката за връчването на това отличие се казва, че хижата „за кратко време обнови спалния инвентар и поддържа добра чистота, създавайки уютна атмосфера за пребиваващите в нея туристи“. В тази връзка разговаряме с Николай Марков - хижар, който ни разказва лесно ли се поддържа хижа в България.

Мальовица

По принцип не е лесно да се поддържа хижа в България. Зависи от хижата. До трудно достъпните хижи като „Мальовица“ трудно се транспортират материали. Времето за ремонт е кратко. То е само през летния период, който в планината не продължава дълго. Като цяло поддръжката е тежка.

Мальовица

Хижата е не само туристически, но и алпийски обект. Какви възможности предлага районът на алпинистите? Още повече, че тук се е провела част от подготовката на българските алпинисти за Еверест.

Около хижата има много туристически и алпийски обекти. Тези за катерене са около 48. Има тежки обекти за добрe подготвени алпинисти и по-леки, учебни, за подготовка и по-слабо подготвени.

За това дали чуждестранни алпинисти проявяват интерес към Мальовишкия дял на Рила събеседникът ни обяснява:

Малко са чуждестранните алпинисти, които се възползват от условията за катерене, тъй като трябва да си носят екипировка и е по-трудно. Повечето български алпинисти проявяват интерес.

Мальовица

Хижата е част от европейския туристически маршрут Е 4 (Пиринеи - Алпи - Рила - Пелопонес), който преминава през най-красивите части на Рила. Николай Марков казва, че в района на Мальовишкия дял маркировката е подновена миналата година. Хижа „Мальовица“ е построена в Мальовишката долина, в края на която величествено се издига връх Мальовица (2729). Според събеседника ни, наред с хижата, това е и най-посещаваното място. Каменните зъбери на Мальовица са предизвикателство не само за туристите. Северната и североизточната стена на върха са дръзвали да изкачват само най-смелите и опитни алпинисти. Това е един от най-трудно достъпните алпийски обекти в България. Върхът е свързан и с първите стъпки, които прави българският алпинизъм през 30-те години на миналия век. В района има и два заслона - БАК (Български алпийски клубове), известени като „Орловец“, и Страшното езеро. През лятото пътеките и до двата заслона са сравнително лесни за преодоляване, но зимният период е истинско предизвикателство да се стигне до тях. Независимо, че заслонът на БАК е обновен, „ползването през зимата не е желателно, защото не са отопляеми и няма ток“, казва Николай Марков. Относно това дали ще бъде възстановена старата каменна хижа, която за по-възрастните планинари е символ на Мальовица, казва:

Мальовица

За в бъдеще се предвижда възстановяване на старата сграда, която е в много лошо състояние. През това лято ще започнем ремонта на седемте бунгала, които са около хижата. След това планираме възстановяване на старата каменна сграда.

Мальовица

Що се отнася до плановете на Николай Марков за утвърждаване на Мальовица като алпийски и туристически център не само у нас, той е убеден, че хижата е доста популярна. Чуждестранните туристи идват подготвени и си носят не само карти, но разполагат с информация за района, която набавят още преди пристигането си.

И ако в зноен летен ден попаднете в района на хижата и долината се оглася от звуците на гайда, не се чудете. Погледнете нагоре към зъберите на най-близкия връх Куклата (2257). Точно там някой алпинист свири любимата си народна песен и се любува на гледката, която се разкрива само пред очите на най-смелите катерачи. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.