Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

„Юнаците” – свидетелства от хилядолетията

„Юнаците” – свидетелства от хилядолетията

Сред интересните и дълго проучвани през годините обекти в България е селищната могила „Юнаците”, намираща се на 8 километра от град Пазарджик. Първите разкопки там са направени през 1939 година от археолога Васил Миков. Но идва Втората световна война и проучванията са отложени. В крайна сметка, по-късно на това място започват изследвания, които продължават 40 години във времето на археологическите сезони. Всъщност, „Юнаците” са изключително интересни с много дългото обитаване на това място. Ето какво разказва археологът д-р Явор Бояджиев:

Юнаците

Поне засега със сигурност началото на живота там е някъде около петхилядната година преди Христа, с най-ранните пластове от каменно-медната епоха. Има девет селища от тази епоха. След това има около хиляда години прекъсване на живота в това място. По-късно наново се заселват представители на раннобронзовата епоха. От нея са проучени 16 селища. После от тракийската епоха имаме поселения, от римската и накрая следва средновековен некропол. Тоест, някъде от 6 хиляди години преди Христа до хиляда и триста-четиристотната година след него, този обект е обитаван и е показал много сериозна стратиграфска поредица от селища, които се развиват. Това е нещо много ценно, защото твърде малко са такива обекти на Стария континент. И те всички са концентрирани, между другото, основно на Балканския полуостров, и то в източната му половина, в която сме ние, където има такава последователност и може да се види постъпателното развитие на културите.

Костени антропоморфни фигури. Късен халколит.

Така на „Юнаците” може се да се очертае ходът на цивилизацията през хилядолетията, прекъсването на живота и идването на ново население, което започва да гради своето развитие. Както посочва Явор Бояджиев конкретно за каменно-медната епоха, това е най-големият комплекс от една толкова древна епоха, който е разкриван досега. Той има голямо селище, след това се обособява цитадела – укрепен акропол, който вече го превръща в първообраз на по-късните градове.

Юнаците

Между другото, като площ и като организация, той съответства на това, което в Месопотамия, в шумерската култура, вече се приема за град, и то не от нас, а от изследователи чужденци: американци, руснаци, англичани, французи и т.н.Тоест, по своите характеристики, това е най-ранното селище в Европа, което отговаря на понятието град. И което, между другото, предхожда с около 2 хиляди години подобни селища в Месопотамия, а и в Египет. Ето как ние показваме една много ранна култура, добре развита, за която имаме много доказателства. Това е керамичният материал, който, за съжаление, е много фрагментиран, начупен. Тук нямаме цели съдове. Но това, което намираме, разкрива изключително ниво на изработката и като технология, и като орнаментация, един много висок художествен вкус.

Ще добавим, че при разкопките е било намерено златно мънисто – учудващо ранна поява за обработено злато през средния халколит. Според Явор Бояджиев мънистото е от около 4600-ната година преди Христа, може обаче да се окаже, че е още по-ранно. Аз засега казвам най-късната дата, за да сме сигурни, след това да не кажат, че сме се изсилвали – казва той. Окончателен отговор на въпроса могат да дадат допълнителните изследвания. Самото злато няма как да се датира, но евентуално по друг начин - от жилището, в което е намерено, може да се прецизира точната му възраст, отбелязва археологът. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.