Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

В София беше представено ново издание на книгата "Дневникъ Царя-Освободителя по Освобождението на България"

В София беше представено ново издание на книгата "Дневникъ Царя-Освободителя по Освобождението на България"снимка: bnr.bg

В София беше представено ново издание на книгата "Дневникъ Царя-Освободителя по Освобождението на България" от Леонид Чичагов. С това се слага началото на честванията на 140-ата годишнина от подписването на Манифеста на император Александър ІІ за обявяването на Руско-турската война през 1877-1878 г.

Руският посланик Анатоли Макаров припомни, че решението на император Александър ІІ е имало съдбоносни последици за България, а припомнянето на тези събития трябва да отговори на някои съвременни тълкувания за Освободителната война. Това не е просто исторически документ. Той дава и представа как Царят-Освободител вижда мястото на България и Русия в света. Тази книга е и принос за борбата с фалшифицирането на историята. Това е нашият отговор на онези, които искат да припишат освобождението на южните славяни на дълъг списък европейски държави. Много е важно да се знае истината, описана от първоизточника.

Вицепрезидентът Илиана Йотова припомни, че описанието е достоверно заради факта, че авторът Леонид Чичагов, познат и като свещеномъченик митрополит Серафим е автор на написаното. И допълва. Политическата конюнктура не отстъпва и в днешните оценки за Руско-турската война. За нас, българите, обаче сбъдват се пророческите думи на Бенковски: "В сърцето на тирана аз отворих такава люта рана, а Русия – нека заповяда".

Зам.-председателят на парламента Явор Нотев припомни, че Санстефанска България не е изкуствено творение на руската дипломация.

След представянето на книгата организаторите от руското посолство, вицепремиерът Илиана Йотова, представителите на Съвета "България – Русия" и на рокерите "Нощни вълци" поднесоха цветя и венци пред паметника на Цар-Освободител на площад "Народно събрание". / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.