Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Телескопите – любопитните очи на човечеството, през които гледаме небесния спектакъл на планетите

Телескопите – любопитните очи на човечеството, през които гледаме небесния спектакъл на планетите

Космосът и небесните тела винаги са вълнували съзнанието на човечеството. Колкото и красиво да ни изглежда звездното небе, то все пак крие не малки опасности, а те често са продиктувани от изострените геополитически отношения тук, на земята. Представете си, че астероид попадне върху враждуващи зони на земята. Той може да се изтълкува като вражеско нападение, а оттам да последва и отговор с ядрения арсенал на противника. Подобен конфликт едва не се разрази през 2013 г., когато астероид удари Земята близо до руския град Челябинск.

Телескопите

Опасност от такъв характер е описана като хипотеза във филма от 80-е год. на миналия в. „Космос“ на легендарния американски астроном Карл Сейгън. Творбата е вдъхновила стотици млади хора по цял свят, които казват, че Сейгън е променил мирогледа им и е събудил интерес към науката за цял живот. Сред българските учени от БАН, повлияни силно от идеите на американския астроном, е д-р Пенчо Маркишки. Според него теоретичните познания за планетите са важни, но много по-полезно е, да можеш на практика да откриваш съзвездията, когато погледнеш към небето. Спомня си, че освен от звездите, бил привлечен от оптиката и сглобил първия си телескоп с подръчни средства. Преди 40 години в България не е имало разнообразие от фабрични уреди за наблюдение. Първите си любителски наблюдения д-р Маркишки направил от лещи за очила и диапроектори, с които тогава са се прожектирали филмчета за деца. Днес науката много е напреднала, а един добър бинокъл за астрономически наблюдения струва около 100 лв.

В момента в България има няколко астрономически обсерватории, които са се превърнали в истинска атракция за туристите през лятото. Във Варна, Смолян, Димитровград и Кърджали, редом с научните наблюдения, се провеждат и беседи за любители. Целта е да се популяризира астрономията, като се правят прожекции в планетариумите, със симулация на различни космически явления – казва д-р Пенчо Маркишки.

Телескопите

Най-известната – обсерваторията в Рожен беше открита през март 1981 г., когато се честваха 1300 год. от основаването на Българската държава. По този повод бяха открити и други важни обекти в страната. От тогава, до днес, всяка ясна нощ на Рожен и в обсерваториите в Белгорадчик се работи.

Телескопите

Наблюдават се галактики и много далечни обекти. В България има традиция да се работи по т.нар. променливи звезди, което изисква наблюдения в продължение на години и обобщаване на резултатите, събирани дълго време чрез статистика. Промените на звездите и на техния блясък се дължи на различни процеси, ставащи на тяхната повърхност. Наша основна задача е изследването на такъв клас звезди, а при тези обекти откритията не стават отведнъж, както може би много хора си представят.

Телескопите

Първата обсерватория в България е от 1897 г., намира се в Борисовата градина в София и все още там се обучават студентите от СУ „Св. Климент Охридски”. Университетските обсерватории също работят по различни научни проекти. Проблемът е, че в големите градове не може да се поставят големи телескопи. Там пречи градското осветление. Ако сега сте далеч от града и искате да наблюдавате нощното небе над България, то крие за вас прекрасни изненади. Какви са те, научаваме от астронома д-р Пенчо Маркишки:

Телескопите

Вечер след стъмване, когато времето е ясно, в посока югоизток може да се види планетата Юпитер. Тя е втората по яркост след Венера. До скоро се наблюдаваше като звезда Вечерница, но от края на април се наблюдава като Зорница. Зорницата и Вечерницата са една и съща планета – Венера, това го е разбрал още Питагор. Юпитер е много интересна планета, с увеличение 70-100 пъти с любителски телескоп, тя показва своите спътници. А при по-големи увеличения се виждат облачните ивици в нейната атмосфера. Истинска атракция е за хора, които за първи път поглеждат през телескопа. Около 2,30 след полунощ изгрява Сатурн, пак на югоизток. Той е интересен със своите емблематични пръстени и могат да бъдат забелязани дори с далекоглед. Освен двете планети, в момента са видими и две комети, които представляват интерес за хора с по-специални познания в астрономията. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.