Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Свещена икона на Спасителя Христос подари патриарх Неофит на Симеон Сакскобургготски за юбилея

Патриарх Неофит и Симеон Сакскобургготскийснимка: bgnes.comПатриарх Неофит и Симеон Сакскобургготский

Тържествен камбанен звън на катедралния храм „Св. Александър Невски” възвести днес 80-годишнината от рождението на Симеон Сакскобургготски - последният български цар и бивш министър-председател, предаде репортер на БГНЕС.

В патриаршеската катедрала се проведе благодарствен молебен в негова чест, възглавяван от Негово Светейшество българския патриарх Неофит и Високопреосвещените митрополити на Светия синод. Освен рожденика и неговата съпруга Маргарита, за празника в катедралата дойдоха неговата сестра княгиня Мария Луиза, синовете му, принцовете Кирил, Кубрат и Константин, дъщеря му, принцеса Калина, както и децата им, без двама от внуците.

На почетните места в катедралния храм заеха местата си кралица София и сестра й принцеса Ирина от Испания, принцеса Маргарита и принц Раду от Румъния, принц Александър и принцеса Катарина от Сърбия, принц Никола от Черна Гора, принц Лека от Албания със съпругата му принцеса Елия и др.

От българска страна да уважат юбилея на Сакскобургготски бяха дошли бившия вицепрезидент Маргарита Попова, бившите премиери Стефан Софиянски, Георги Близнашки, депутати от българския парламент, министри от правителството на НДСВ, дипломати, представители на бизнеса, на културните среди и изкуството.

„Ваше Величество, приемете нашите всесърдечни благопожелания за крепко здраве и сили, за още много доброплодни успехи във всички добри начинания, за благото на светата ни църква и благочестивия ни народ”, подчерта в поздравителното си слово патриарх Неофит към рожденика. И продължи: „ В деня на личния Ви празник - 80годишнината Ви, сърдечно се радваме и отправяме нашите молитви към всеподателя Бога и занапред да Ви закриля, да благославя трудовете Ви, за да пребъдвате в нелицемерната му любов и радост. Във Вашия дълголетен и изпълнен с тежки изпитания и предизвикателства живот Вие се доказахте като добър син на църквата и на българския народ, на когото по примера на предшествениците Ви, българските царе Фердинанд и Борис Трети, отдавате цялата си грижа и любов, които и днес остават дълбоко в сърцето Ви, в мислите и действията Ви”.

Негово Светейшество отбеляза приноса на Симеон Сакскобургготски като премиер и уважавана политическа фигура за преодоляването на разкола в църквата, който рушеше нейното единство. „Нека Бог да прибави към годините на живота Ви още много години, в които заслужено да се радвате на плодовете от Вашите трудове в достойно извървян път. Божият мир и неговата велика милост - да бъдат с всички нас. Честита и благословена годишнина! За много години!”, завърши с тези думи поздравителното си слово патриарх Неофит, след което заедно с хора божиите служители и всички запяха „Многая лета” и „Боже, царя ни пази”.

По-късно днес заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов, Симеон Сакскобургготски, главният изпълнителен директор на Български пощи Деян Дънешки, председателят на УС на Съюза на българските филателисти Спас Панчев и членовете на царското семейство Калина Сакскобургготска, Борис Сакскобургготски и Симеон-Хасан Сакскобургготски пуснаха в употреба пощенско-филателно издание на тема „Известни българи-филателисти. Н.В. Цар Симеон II – почетен председател на Съюза на българските филателисти”. Събитието се проведе в Регионалния исторически музей в София.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.