Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Фестивал на лавандулата в село Средно Градище

Фестивал на лавандулата в село Средно Градищеснимка: bnr.bg

„Фестивал на Лавандулата 2017“ ще се проведе за четвърта поредна година. Фестивалът популяризира водещата позиция на България като световен лидер в производството на лавандулово масло, има за цел да привлече общественото внимание върху значението на лавандулата като земеделска и индустриална култура. Форумът помага за утвърждаването на традиционно добрите взаимоотношения между отделните работни звена – от процеса на отглеждане на лавандулата, през извличането на етеричното масло до приложението му в индустрията.

Фестивалът на Лавандулата се провежда в две последователни издания – на 1-ви юли в село Средно Градище, община Чирпан и на 8- ми юли в град Генерал Тошево.

Районът на Чирпан е мястото, където за пръв път през 1907 г. са направени лавандулови насаждения, а в последните десетина години Добруджа стана втори дом на земеделската култура. От 2012 г. България е на първо място по производство на лавандулово масло в света. Годишно страната дава 120 т етерично масло, а Франция произвежда 30 тoна. Поради благоприятния климат и специфично съдържание на почвите, качеството на българското лавандулово масло нарежда страната ни сред най-добрите. Българското лавандулово масло е много търсено в САЩ, Япония, Германия, Франция и страните от Близкия Изток.

Другата цел на проекта е да привлече вниманието на младите хора, чиито корени са трайно свързани със земята. Тази инициатива ще им даде повече увереност и оптимизъм в перспективата да отглеждат лавандула, като по този начин си осигурят стабилен и растящ доход, произвеждайки реален продукт и помагайки за развитието на модерното земеделие в България.

Лавандуловият базар придава колорит и автентичност на празника, като същевременно предоставя възможност на предприемчиви търговци и занаятчии да изложат лавандулов мед и вино, домашно приготвени сладка и различни лакомства с дъх на лавандула, артистични апликации, рисунки върху керамика, декупажни техники, биокозметични продукти./ БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.