Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Диана Гунева към болните с рак на гърдата: Фокусирайте се не върху проблема, а върху неговото решаване

Диана Гунева към болните с рак на гърдата: Фокусирайте се не върху проблема, а върху неговото решаванеснимка: bnr.bg

Когато чуеш диагнозата рак, винаги има стрес, паника. Точно тогава ти трябва помощ от професионален психолог, който да те упъти за стъпките напред. В България, за щастие, нивото на онкологията е доста добро. Имаме достъп до най-съвременни методи за лечение, каквото се провежда в цяла Европа. Това сподели в интервю за „Радио България“ Диана Гунева, сътрудник във фондация „Една от 8“, която оказва подкрепа на жени, диагностицирани с рак на гърдата.

В момента екипът на фондацията, създадена от телевизионната водеща Нана Гладуиш, прави обиколка с розовия си кемпер из 25 града в страната по проект „Сърдечни приятелки“, за да стигне по-близо до жените, страдащи от болестта, и техните близки. Той предоставя на нуждаещите се индивидуални психологически консултации, предлага техники за справяне със стреса и арт-терапии, дава съвети за хранене по време на лечение, напътствия от професионален гримьор за преодоляване на неприятните странични ефекти от терапията, раздава аксесоари за жени с рак на гърдата.

Това, което ни впечатли и ни изненада приятно, е, че интересът към нас из страната е доста голям, – разказва Диана. – Навсякъде ни очакват като скъпи гости.

Хората имат нужда да поговорят с нас, да се възползват от услугите, които предлагаме, някой да им вдъхне надежда, да не се чувстват сами, да се срещнат с хора, превъзмогнали болестта. За съжаление, няма толкова много такива организации по места. Затова решихме, че има смисъл да правим тези обиколки. Много е изморително, но и много приятно.

Според британската благотворителна организация Breast Cancer Care, една от всеки осем жени в хода на живота си развива рак на гърдата. В България ежегодно тази диагноза научават за себе си около 3 800 души.  Проблемът на диагностицираните в България е по-скоро в липсата на достатъчно информация, информиран избор на лечение и психологическа подкрепа. Лошата новина е, че все по-млади жени срещаме, които са диагностицирани. Ако по-рано тази болест засягаше жени над 40 години, сега все по-често срещаме и по-млади момичета с това заболяване, казва Диана Гунева. За съжаление, дори във второто десетилетие на ХХI век все още в обществените нагласи по отношение на рака преобладава стигмата. Ракът за част от населението е тема-табу. Има и жени, които крият диагнозата си.

Диана Гунева също води своята битка с рака на гърдата. В момента минава реимбурсирана терапия в софийска болница. За това, как тя научава за диагнозата си, какво й дава сили да продължи напред, та дори да оказва подкрепа на други жени, изпаднали в тази ситуация, споделя: Когато през 2013 г. бях диагностицирана, ги имаше шока и ужаса, които са нормални за всеки, чул за първи път думите „Имате рак“. Тогава отидох на консултация с психолог. После станах доброволец към фондация „Една от 8“ като инструктор по йога и пилатес, а после и част от екипа. Това е нещото, което ми помага да се справям и да продължавам да се боря с рака, тъй като той при мен, за съжаление, се върна. Когато помагам на другите и когато се опитвам да дам нещо от себе си, аз помагам и на самата себе си. Така се спасявам, усмихва се Диана. Цялата й същност излъчва към света силен енергиен заряд, позитивизъм. Пожелава на всички жени да бъдат здрави, а към тези, които предстои да узнаят за себе си страшната диагноза, отправя посланието:

Ако на някого се случи да чуе тези думи (тъй като никой не е застрахован, независимо от това, колко е умен или богат), той трябва да помни – 2017 година сме. Ракът на гърдата, хванат дори не в начален стадий, е лечим. Онкологията е изключително напреднала. Знам как ще се почувстват, но нека се фокусират не върху проблема, а върху неговото разрешаване и ще се справят. Убедена съм!. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.