Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Работата в чужбина може да се окаже капан

Всяка година стотици българи заминават на работа в чужбина с надеждата за по-високи доходи и качество на живот. Някои успяват да реализират мечтите си, но има и такива, които попадат в капана на трафика на хора с цел трудова експлоатация.

Според Международната организация на труда, в световен мащаб жертвите на трудова експлоатация са 21 милиона души. В Югоизточна Европа жертва на принудителния труд чрез измама е всеки 4-и на 1000 души. Проблемът, наричан „съвременно робство“, е много сериозен. Мрежата на тази престъпност е мащабна и обхваща най-малко две държави.

Трафикът на хора с цел трудова експлоатация е сериозно нарушаване на човешките права, организирана престъпна дейност, която се преследва с най-голямата наказателна строгост, казва Никола Кондев, координатор на „Програма за превенция на трафика на хора и за идентифициране, защита, подкрепа и реинтеграция на жертвите на трафик“. При този тип трафик пострадалите лица работят при робски условия на труд в сектори като строителство, селско стопанство, хотелиерството и различните видове услуги, като домакинската работа и др. Приходите в световен мащаб от трафика на хора с цел трудова експлоатация се оценяват на 3.5 млрд евро годишно, по данни на Европол. Трафикът с цел трудова експлоатация засяга всяко едно кътче на света, включително България и другите държави - членки на ЕС, както и Конфедерация Швейцария.

Именно швейцарското правителство заделя 2 млн. швейцарски франка, за да подкрепи усилията на българската държава и неправителствения сектор да ограничат потока от хора, потенциални жертви на трафик и да направят обществото по-чувствително към проблема. Вече трета година фондация „Асоциация Анимус“ организира информационна кампания, чрез която да събуди бдителността на хората при търсене на работа зад граница. „Ако се хващаш на работа в чужбина, не се хващай на въдицата! Работата в чужбина може да се окаже капан!“ гласи слоганът.

Психологът Надя Кожухарова - координатор на инициативата, обяснява:

Нашата кампания е да информираме колкото се може повече хора за това какви са техните права и какви са опасностите да попаднат в ситуация на експлоатация - трудът им да не бъде заплащан, да им бъдат отнети личните документи, да живеят при много тежки условия. Проблемът „трафик на хора“ е много сериозен за нашата страна. По информация на партньорите ни от страните от Западна Европа, българите са най-голямата група сред идентифицираните жертви на трафик. Много хора от България заминават да работят в чужбина - всеки има поне по един познат, който да работи навън. Но сега, през лятото, проблемът се изостря още повече във връзка с търсенето на  нискоквалифициран труд за сезонна работа. Много българи търсят възможност да припечелят по-добри пари през този сезон, с които да живеят през зимата. Целта ни не е да ги спираме да търсят своето щастие и препитание, а да ги информираме и да им покажем как трябва да защитават правата си.

От „Анимус“ правят социален експеримент - изработват примамлива обява за работа за бране на „зелен хайвер“ в Дания при добро заплащане. Обявата е разпространена чрез популярен сайт за работа. Откликват 150 човека. На всички е върнат е-мейл, в който са посочени белезите на измамните обяви за работа: твърде атрактивно заплащане; без изисквания за възраст, умения, предишен опит; не се изисква владеене на език; няма адрес на компанията; иска се предварително заплащане на средства за пътя и обработка на документите.

Много от хората ни писаха, че са се усъмнили, но въпреки това са решили да се пробват. Именно това „въпреки“ е ключовият рисков момент, в който човек, подведен от желанието си да намери по-добър живот, решава, че може да пренебрегне опасностите и интуицията си. Идеята ни беше да общуваме директно с нашата целева група - хора, които нямат високо образование, не владеят езици и които търсят ниско квалифициран труд в чужбина, уточнява Надя Кожухарова. Благодарение на партньорството с Български пощи и един от сайтовете за предлагане на работа, информационната кампания успява да получи широко покритие и да достигне до най-малките населени места в страната, където рисковете от злоупотреби са сериозни. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.