Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България отбелязва 40 години от първото излъчване на сигнал към сателит

България отбелязва 40 години от първото излъчване на сигнал към сателитснимка: dnevnik.bg

На днешния ден преди 40 години е излъчен първият сигнал от България към спътник в космоса, съобщиха от "Виваком", които сега са собственик на станцията, осъществила транслацията. Тя се намира в Плана планина, а първото предаване е откриването на международната "Универсиада 77" на 17 август 1977 година.

Церемонията се предава пряко към космоса от новопостроена на 30 км от София станция, наричана тогава Земна станция за космически връзки "Шипка", сега с името "Плана". Събитието отбелязва началото на сателитните комуникации и сателитната телевизия в страната.

Прякото предаване от Националния стадион "Васил Левски" започва точно в 17.33 часа. Сигналът от стадиона е излъчен до телевизионната кула в София, а оттам, по аналогова радиорелейна линия, е стигнал до станцията в Плана, откъдето към космоса е бил излъчван чрез 60 тонна сателитна антена с диаметър 12 метра.

Така, преди точно 40 години, през тогавашния космически сателит "Молния", за първи път картина от България достига до зрителите на осем държави, по това време членки на международната организация за спътникови връзки "Интерспутник". Станцията в Плана е построена в периода 1973 - 1976 г. в специално подбрана местност, в която има 225 слънчеви дни годишно. Целият капацитет на съоръжението по това време е бил един телевизионен канал и няколко международни телефонни канала, като в станцията са работили 37 души.

В продължение на над 20 години през "Плана" минава международният видеообмен на Българска национална телевизия и голяма част от международния телефонен трафик на България. Любопитна подробност е, че през нея е ставала връзката и за "червеният телефон", свързващ ръководителите на НРБ и СССР.

В началото антената не е имала отопление и през зимата се е налагало да бъде почиствана ръчно с лопати. По време на този процес излъчванията са били спирани, прекъсвали и международните телефонни връзки. Антената, монтирана на покрива на станцията е била изработена от руски специалисти през 50-те години на миналия век за радио-релейни връзки чрез кораби.

40-години по-късно тя все още работи, като през нея през лятото на миналата година е излъчен сигнал до Маями от бенефисният мач "50 години Стоичков" на стадион "Васил Левски". Запазено е и цялото оборудване от онова време, като плановете се в тази секция на станцията да се направи музей.

Днес наземната станция за сателитни връзки "Плана" разполага с 50 антени, като през нея на ден се излъчват над 200 радио и телевизионни канала към Европа, Африка, Близкия изток и Азия, а в модернизирането и за седем години са инвестирани над 10 млн. лева. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.