Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Благотворителната инициатива „Разходи незрящ в парка“ привлича милосърдни младежи

Благотворителната инициатива „Разходи незрящ в парка“ привлича милосърдни младежиснимка: bnr.bg

Да отделиш от времето си и да го посветиш, на някого, който е в нужда и с това да му донесеш радост. Да споделиш храната си с някой беден. Да изслушаш болката на някой възрастен, самотен човек. Да проявиш тези добродетели в бездуховния свят, в който живеем, изисква благородство на характера и човечност. Като че ли в объркания ни свят милосърдието и добротворствотоизчезнаха и духовната нищета завладя сърцата ни. За щастие, на този фон се появиха благотворителни организации и инициативи, за да ни напомнят да не забравяме ближния си и онези, които имат нужда от милосърдие и помощ. Такова е и сдружението на Благовест Белчев, което помага на незрящи, инвалиди, деца, лишени от родителски грижи, самотни възрастни в техния нелек живот. Една от инициативите, която четвърта година се радва на успех, е „Разходи незрящ в парка“. Самият Белчев споделя, че идеята се е родила вследствие на ежеседмични посещения в Дома за слепи хора в София. Стана въпрос,че живеят в близост до Южния парк, но поради ограничените си възможности не го посещават. Това ме подтикна да организирам доброволци, с чиято помощ да реализираме разходки.

В повечето случаи идват доста доброволци, които се включват в мисията на организацията, но има моменти, когато те не достигат, обяснява събеседникът ни. Добродетелност и интерес към инициативата проявяват предимно младежи на възраст между 20 и 30 години. Има и по-възрастни, но те са доста по-малко. Какви са хората, които идват да разхождат незрящите и какво ги кара да помагат?

Чувството за състрадание и желанието да окажат помощ на човек, който е в нужда – казва Благовест Белчев. – Разбира се, доброволците притежават комплекс от изключителни качества, но основните, които мисля че са присъщи за тях, са именно тяхното състрадание, съпричастност, добролюбие и желанието да дадат нещо от себе си в полза и за щастието на друг човек.

Организацията на Благовест Белчев е инициатор на много благотворителни дейности. Добродетелността, великодушието, човечността са в основата на работата и на мисиите, които членовете й осъществяват. Понякога са необходими добри партньори и отговорно сътрудничество за изпълнение на плановете.

За това какви трудности, срещат в работата си, събеседникът ни обяснява:

Инициативите ни са свързани с регламентиращи режими за извършване на съответната дейност и следва да спазваме определени законови рамки. Голяма част от хората, на които се опитваме да окажем помощ, са настанени в социални домове, които са общински и е наложително да спазваме утвърдените режими и вътрешни правила. Бих казал, че от страна на директорите в повечето от случаите получаваме подкрепа и съдействие в организирането и реализирането на мисиите ни.

Когато ежедневната работа се базира на човешкото милосърдие и добродетелност, тогава може да се открие доколко българинът е склонен към благотворителност:

Мисля че да – категоричен е Благовест Белчев. – Това което съм забелязал за последните 4-5 години е, че желаещи да се включат в определена инициатива има много. За съжаление това е спорадично тяхно намерение и в повечето случаи еднократно участие. Хората са ангажирани и заети в материалния свят, който ни обкръжава. Времето е много ценно за всички. Ние сме благодарни на онези, които са взели участие в нашите инициативи. Но искам да подчертая, че е добре да се провежда възпитателна работа в създаването на традиции за помощ. Разбира се, участието в една мисия е много сериозна помощ за нуждаещите се. Но ще е много добре, ако подкрепата е постоянна, а не еднократна. Защото хората в неравностойно положение имат нужда от подпомагане винаги, а не един ден в годината.

В тази връзка попитахме събеседника ни дали от малки трябва да се възпитават децата в съпричастност и благотворителност?

Възпитанието е един постоянен процес. За него никога не е късно. Възрастта, както е казано, не е порок. Но разбира се, е най-добре, ако отрано започнат да бъдат въвличани децата в подобни мисионерски инициативи. По този начин в самия човек се изграждат необходимите качества на характера, които в годините се затвърждават и това се превръща в техен начин на живот, а не еднократно действие. Един от белезите на нашето общество е, че има много мероприятия, които се провеждат, но те са епизодични. А е хубаво, децата ни да бъдат възпитавани отрано. Единствената възможност  за това тяхно възпитание не са думите и съветите на техните родители, а техният личен пример. Тоест, ако ние самите въвлечем своите деца и заедно с тях участваме в подобни мероприятия, при това редовно, това ще бъде от полза както за самите индивиди, така и за цялото общество. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.