Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Нефритен амулет е най-уникалната находка от археологическото лято в Калиакра

Нефритен амулет е най-уникалната находка от археологическото лято в Калиакра

Богат некропол от XIV век са открили при археологическите работи на нос Калиакра тази година екипът на доц. д-р Бони Петрунова. Най-уникалната находка, датирана от същия период, е нефритен амулет – катарама, за който се смята, че е произведен в Китай, но е със силно монголско влияние и навярно е дошъл със Златната орда като дарение за някой от владетелите на Добруджанското деспотство. Това сподели пред журналисти Петрунова, като отбеляза, че такъв предмет не е намиран досега в България.
 
Нефритът на амулета е бял, известен като императорски. Този ценен и здрав минерал, удобен за гравиране, е популярен в източните страни и се смята, че има лечебна сила. Използва се за оръдия на труда и религиозни реликви. Катарамата, намерена на Калиакра, е част от сложната униформа на номадските племена от Изток и е държала два ремъка на слънчевия сплит или торба на колана. На амулета е изобразена сцена от пролетен лов на патици със соколи. Предполагаемата връзка с монголите се базира именно на изображението и на избора на материал, който за тях носи успех и благоденствие.

Доц. Петрунова подчерта, че ценната находка, както всичко досега, ще стане част от експозицията на Исторически музей – Каварна. По думите й цената на такъв предмет на търг би достигнала до 20-40 000 евро. / Дарик

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.