Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Устремени към звездите

Устремени към звездите

Борисовата градина, този оазис в сърцето на столицата ни, е предпочитано място за отмора и разходка на много софиянци. Малцина обаче знаят, че сред вековните дървета е разположена най-старата астрономическа обсерватория в страната. През всичките 120 години от съществуването си, тя не е спирала да работи. Има пет сгради, като две от тях са най-старите постройки на СУ „Св.Климент Охридски“. В едната, наречена Голeмият купол, е най-старият телескоп на постоянен фундамент, който посетителите могат да разгледат и дори да наблюдават небесни тела през него.

астрономическа обсерватория

Освен с наука и образование се опитваме да се занимаваме и с популяризиране на астрономията – разказва доц. д-р Евгени Овчаров, ръководител на катедра "Астрономия". В последните години се е случвало ученически групи и граждани да посетят обсерваторията, но от 20 октомври тези посещения ще са регулярни, сутрин и вечер в петък, събота и неделя. От катедрата организираме много мероприятия като „Вечер на астрономията“, “Ден на отворените врати“, участваме в „Европейска нощ на учените“ и подобни събития, които са с разнообразна програма и вход свободен.

От около година и половина доц. Овчаров и колегите му се опитват да направят обсерваторията по-приветлива за посетителите и студентите, които обучават. Много хора и институции помагат за тези начални стъпки от ремонта насам. Своя принос дават ученици от математическата гимназия, студенти от Физическия факултет, както и Столична община. Въпреки че състоянието на обсерваторията е подобрено, предстои оформянето на двора такъв, какъвто е бил преди десетилетия, реставрация и ремонт на сградите.

астрономическа обсерватория

В обсерваторията, от много години, няма как да се правят професионални наблюдения поради замърсяването в София, но за демонстрационни наблюдения, освен стария телескоп, от 20 октомври ще бъде на разположение и 35-сантиметров съвременен телескоп. С негова помощ ще могат да се наблюдават сравнително близки обекти като Луната и близките планети и по-отдалечени, като различни звездни купове.

Кои събития професионалисти и любители астрономи очакват с нетърпение – отговор дава Евгени Овчаров:

Едно от най-интересните явления са метеорните потоци или т. нар. падащи звезди. Това са съвсем малки частици, които навлизат с огромна скорост в атмосферата. В средата на декември е един от силните метеорни потоци, но може би най-популярният е Персеидите, който е около 12-13 август. Потокът, който очакваме през декември, е подобен на него, дори малко по-силен. Който има възможност, вечер да погледне ниско над западния хоризонт с бинокъл – може да забележи планетата Сатурн, вижда се с просто око, стига да знаеш точно накъде да погледнеш. Може би най-вълнуващото събитие предстои през юли 2018 г. – ще има пълно лунно затъмнение, с идеални условия за наблюдение от територията на България.“

астрономическа обсерватория

Популяризирането на астрономията е изключително важно, смятат учените от едноименната катедра, в която от края на XIX век до днес са завършили около триста астрономи.

Имаме кръжок с над 100-годишна история – разказва доцентът. През последните две години леко променихме формата, така че лекциите да са поднесени на достъпен език и да се акцентира върху успехите на българската астрономия. Има много интересни неща за разказване, които се случват тук, в страната ни, в българската наука. Провежда се всеки четвъртък от 19.30 часа. Веднъж месечно сбирките са в астрономическата обсерватория с вход свободен. На тях идват над двеста души, което показва, че към науката има интерес.

Миналата есен катедрата откри нова магистърска програма, достъпна за бакалаври от всички специалности – „Астрономия и популяризация на астрономията“. Без да е задължително да стават професионални астрономи, магистрите имат възможността да се докоснат до науката и да осъществяват своята професионална реализация като популяризатори в планетариуми и обсерватории. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.