Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Тържествен концерт открива Българското председателство на Съвета на Европейския съюз

Тържествен концерт открива Българското председателство на Съвета на Европейския съюз

Церемонията по откриването на Българското председателство ще се състои на 11 януари в Народния театър „Иван Вазов“. В програмата на събитието са включени изпълнения на известни български състави и солисти. Сред тях е Детският радиохор с главен диригент Венеция Караманова. Той ще открие церемонията с химна на Република България, а след речите на официалните лица ще изпълни и химна на Европейския съюз.

В тържествената вечер ще прозвучат знакови за нашата култура автентични народни интонации, както и авторски произведения на фолклорна основа.

Може би единственото изключение е участието на камерния ансамбъл „Йоан Кукузел-Ангелогласният“, който ще представи „Во царствии твоем“ – едно от най-красивите православни песнопения, създадено от композитора Добри Христов. Основан през 1967 г., „Йоан Кукузел-Ангелогласният“ е първият ансамбъл за православна музика, пренесъл в концертната зала произведенията на своя патрон – легендарен средновековен певец и композитор от български произход, както и много други църковни песнопения.

Прочутият „Ева квартет“ ще покаже старинния двуглас от Средна Западна България (Шоплука) – региона, в който се намира и столицата на България. Четирите гласовити дами са част от женския народен хор „Мистерията на българските гласове“. Евелина Христова, Гергана Димитрова, София Янева и Даниела Стоичкова често се появяват и в различни проекти със съвременно звучене.

Стоян Янкулов–виртуозният български перкусионист, еднакво блестящ и във фолклорни, и в джаз и поп формации, ще бъде на сцената с танцьори от ансамбъл „Чинари“. Заедно ще изпълнят танц с тъпани, наречен „Огнище“.

„Българе“ – първият частен фолклорен ансамбъл у нас, ще се представи с хореографска постановка върху шопски мотиви.

А инструменталната формация „Булгара“, чийто репетоар не подлежи на точна жанрова формулировка – с пиесите „Нестинарско“ и „Утро“.

В края на концерта е изпълнението на един от най-новите дуети у нас – Крис и Велин.

Според предварителната програма те ще пеят в съпровод на „Булгара“, а на сцената отново ще излезе ансамбъл „Българе“. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.