Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Интерактивна изложба представя културно-историческото наследство на България

Интерактивна изложба представя културно-историческото наследство на България

На 11 януари с тържествена церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София бе открито официално първото българско председателство на Съвета на ЕС. Денят премина под знака на множество срещи и събития, едно от които бе интерактивната изложба, представяща българската азбука, традиции, изкуство и култура. Тя е под наслов „България е…“, а неин дом - специално изградена шатра в Градската градина. Всички гости на тържествения концерт в Народния театър, както и представителите на чуждестранни и български медии имаха възможност да съпреживеят една виртуална разходка из най-живописните кътчета на България. Заставайки в центъра на изложбеното пространство, всеки от тях за момент сякаш оставаше сам, а времето забавяше своя ход.

Интерактивна изложба

Усещането, че са попаднали в някой приказен сюжет, бе подсилено от изпълненията на група „Оратница“, народната певица от родопския край Валя Балканска и гайдаря Петър Янев. Спиращите дъха снимки им показваха древни светилища и крепости, църкви и манастири.

Българската природа със своята красота също имаше място в клиповете. Пейзажи от Рила, Пирин, Странджа и Родопите, съчетани с традиционни ритуали като нестинарството, кукерите и коледарите, представиха по неповторим начин мистичния облик на страната ни.

Интерактивна изложба

Финалните кадри пък бяха отредени за среща с български художници, чието творчество е оставило ярка следа в необятното изобразителното изкуство. Министърът на европредседателството Лиляна Павлова, заяви, че тази експозиция показва страната ни по изключителен начини допълни:

В изложбата можете да видите осем теми, като всяка от тях е продължение на изречението „България е…“, което всеки сам трябва да довърши.“

Интерактивна изложба

Освен ежегодните туристи, за европредседателството се очаква България да бъде домакин на повече от 25 000 гости, част от които ще дойдат у нас за първи път. Подобна изложба би им помогнала бързо и лесно да се запознаят с нашата родина и да видят различни кътчета от нея, които вероятно няма да посетят, докато са тук, но биха ги накарали да се върнат отново след време. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.