Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Под мотото „Ароматът на слънцето“ България показва най-доброто от българското земеделие

Под мотото „Ароматът на слънцето“ България показва най-доброто от българското земеделие

От 19 до 28 януари Берлин за 83-ти път е домакин на Международната зелена седмица. Основаният през1926 г. панаир се слави като водещо изложение за храни, селско стопанство и градинарство в света. Наричат Международната зелена седмица „Давос на аграрния бизнес“. Програмата обхваща над 300 форуми, семинари и конгреси, посветени на селското стопанство, хранително-вкусовата индустрия, развитието на селските райони и биогоривата. Тази година на форума си дават среща 80 министри на земеделието от цял свят, за да дискутират перспективите за развитие в областта на земеделието и хранително-вкусовата промишленост. Основна тема ще бъде подобряването на условията на живот на селскостопанските животни, не само в развитите индустриални държави, а в целия свят. България, като страна партньор тази година, има уникалната възможност да представи своите постижения в селското стопанство и хранително-вкусовата индустрия пред половин милион посетители на изложението в Берлин. 62 български фирми показват традиционни български продукти, много от които био сертифицирани. Посетителите имат възможността да се насладят на вкусните български храни и напитки, био-зеленчуци и плодове, конфитюри, сладка и тахани, лютеница, месни продукти - филета и луканки, сирена от краве, козе или биволско мляко, вина, ракии, бира и сокове.

Ароматът на слънцето

Гостите на самостоятелната българска палата с площ от 1600 кв.м. ще бъдат изненадани да опитат най-различни видове биологичен пчелен мед. Има дори мед с цветчета от рози, засилващ имунната система и високо ценен в Япония и Китай. Богатата гама от козметични продукти на основата на лавандула и българското розово масло- неизменна съставна част на изтънчени световноизвестни парфюми, няма да остави дамите безразлични. Може би най-подходящо за студения берлински януари и любителите на виното ще е да приключат разходката из българската палата с чаша хубаво българско вино от традиционните за страната ни сортове – „Мавруд“, „Ранна мелнишка лоза“ или „Мелник 55“, „Рубин“, „Червен мискет“, уловили слънцето и аромата на България.

Ароматът на слънцето

България има какво да покаже на света. Доказа го и при откриването на Зелената седмица на 18 януари пред 3000 официални гости. Богатата културно-музикална програма започна с внушително мултимедийно шоу, пресъздаващо излитането на международните космически станции Voyager 1 и 2 от космическия център Cape Canaveral със златен диск да борда, от който наред с други гласове и звуци от земята звучи българската песен „Излел е Делю хайдутин“. Настроението на публиката повдигнаха талантливите танцьори от ансамбъл „Българе“ с динамичните шопски хора.

Че класиката, традицията и модерното могат отлично да си партнират, показаха „Квартет интро“ със студенти от Музикалната академия в Пловдив, както и оперната певица и световна шампионка по битбокс Адриана Николова-Печенката. Впечатляващата смесицата от музикални светове накара залата да затаи дъх или бурно да аплодира изпълнителите от България.

Ароматът на слънцето

За кулинарната част на официалното откриване на Зелената седмица в Берлин се бяха погрижили талантливи български готвачи. Гостите опитаха традиционни гозби, които всяко българско семейство слага на трапезата - лозови и зелеви сърми, печено прасенце, кебапчета, кюфтета и суджук. Не липсваха и прочутата шопска салата и български сирена. Кисело мляко с боровинки, баклава и печена тиква с орехи - това бяха сладките изкушения за гостите.

Богатството на културата и ароматът на слънцето, поднесен чрез кулинарията, събрани в една вечер - вечерта на България в Берлин! / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.