Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Намалява броят на зимуващите водолюбиви птици в България

Намалява броят на зимуващите водолюбиви птици в България

По време на 42-то среднозимно преброяване на водолюбивите птици в страната, което се състоя наскоро, бяха наблюдавани пет пъти по-малко птици, в сравнение с предходни години. По данни на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) най-многочислени тази година, както и през повечето зимни сезони, са кафявоглавите потапници, лиските и зеленоглавите патици. Сред наблюдаваните интересни видове са къдроглавите пеликани, изчезналият в Западна Европа морски орел, големият креслив орел, тундровите лебеди, качулатите корморани, черновратите гмурци и др. За разлика от други години, в почти всички малки язовири и рибарници, обикновено замръзнали през януари, заради положителните температури през тази година са били установени зимуващи водолюбиви птици. Според експертите, проучванията за състоянието на зимуващите птици са особено важни в контекста на темата за климатичните промени. Резултатите могат да се интерпретират като показател за промените и още веднъж да подчертаят ролята на птиците като важен индикатор за състоянието на средата, в която живеем.

По време на преброяването експерти и доброволци са успели да обходят и съберат данни за зимуващите птици в над 2000 влажни зони в България.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.