Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България получава 21 милиона лева годишно от смяната на часовото време

България получава 21 милиона лева годишно от смяната на часовото време

Бюджетът не би могъл да си позволи да се откаже от 21 милиона лева годишно - това заяви д-р Щерьо Ножаров, преподавателят по макроикономика от катедра „Икономикс” на УНСС, като негативна последица от евентуалното премахване на смяната между лятното и зимно часово време.

Темата бе дискутирана на 8 февруари т.г. на редовно заседание на ЕП, като депутатите приканиха Комисията да направи цялостна оценка на нуждата от смяна между зимно и лятно часово време, и да излезе с предложение за промяна при необходимост. 384 гласа „за”, 154 „против” и 12 „въздържали се” е резултатът от вчерашното гласуване.

Темата е обсъждана през 2007 г., когато Европейската комисия представя положителна оценка показваща, че досегашната практика за смяна на часа е необходима. Това припомни д-р Щерьо Ножаров и представи макроикономическия модел на университета в Кеймбридж от 2009 г., който отчита фактори като: пътнотранспортните произшествия, съдебни и медицински разходи, въздействие върху околната среда, намаляване на престъпността, енергийната ефективност, ефекти върху търговията, туризма, земеделието и други.

След направена от макроикономиста екстраполация на модела в Кеймбридж, прекият ефект за Бюджета на България е получаването на 21 млн. лв. годишно, а смяната на часовото време спасява 28 човешки живота от катастрофи, заяви д-р Щерьо Ножаров. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники