Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

„Простено да ти е! Прости!“

„Простено да ти е! Прости!“

Сирни заговезни е празник, който винаги се пада в неделя, седем седмици преди Великден. Наричат го още Сирни поклади, Прошчани поклади, Прошка, Прочка, Ората, Сирна запрошка… Това е ден, в който трябва да поискаш прошка от своите близки, но и да дадеш опрощение за грешките на другите. Някога обичаят по искане и даване на прошка се изпълнявал през цялата седмица между Месни заговезни и Сирница. По-младите отивали при по-възрастните, семейните двойки посещавали своите кумове. Покланяли се ниско, целували ръка и казвали: „Прощавай!“ И очаквали отговора „Простено да ти е!“ По традиция, след привършване на тези ритуали и между членовете на семейната общност, фамилията се събира около празнична трапеза. На нея се поднасят различни ястия, баници и млинове, приготвени с масло, яйца и мляко – продуктите, които са забранени през постите.

Сирни заговезни

Обичаят е запазен на много места и се изпълнява, макар и в осъвременен вариант. Най-радостни са децата, които обикновено участват в „хамкането“, което се прави след вечерята.

Варено яйце или бяла халва се овързват с червен конец или с мартеница (преплетени бели и червени нишки) и се провесват от тавана. За същия конец, но малко по-нагоре връзват и въглен. Най-възрастната жена залюлява конеца и всеки се стреми да хване въглена, яйцето или сиренето, но само с уста, без ръце. Конецът, на който са били завързани се запалва на няколко пъти, като всеки път се нарича – за реколтата, за домашните животни, за задомяване на младите и т. н. Ако гори бързо, това предвещава успех.

В някои места запалвали оратник – дърво, което е разцепено донякъде, а между двете му части е натъпкана слама. Запалват сламата, въртят дървото и викат: „Òрата, кὸпата, дай ми, чичо, мὸмата…“

Сирница се слави и като празник, на който били разрешени доста „пиперливи“ припевки и рими за отношенията между конкретни моми и ергени от селото. Някога палели огньове от слама извън селото, на някоя височина. Момците ги прескачали, а момичетата играели хора.

Сирни заговезни

През тази вечер младите, които са се обвързали с обещания, но не са се оженили през зимата, можели да се разделят – до есента и до първата седянка.

С огъня и неговата продуцираща сила е свързан и обичаят „чилкане на стрели“ ( на някои места наречен „туйкане“). Всеки момък приготвял десетки стрели със заострен връх и поставени в края перки, намазани с катран. Тези стрели момчетата изпращали към дома на своята любима. Затова родителите на неомъжени момичета още през деня приготвяли съдове с вода, покривали покривите с мокри платна и така посрещали горящите любовни признания.

В понеделника след Сирница, наречен Кукеровден, на много места у нас тръгвали маскирани дружини – преоблечени в женски дрехи ергени и женени мъже.

Сирни заговезни

И до днес силният звук на техните хлопки и звънци, както и страховитите им маски, са символ на пречистващата сила, която има власт да прогони злите сили и да даде път на доброто. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.