Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

27-годишен българин в класацията на “Форбс” за най-добър социален предприемач в Европа

27-годишен българин в класацията на “Форбс” за най-добър социален предприемач в Европа

Социалните предприемачи правят света по-добър, защото помагат на хората да решават своите проблеми и да израстват. Тази мисия допада на един млад българин, който вече година и половина улеснява научната комуникация между знаещите и търсещите познания в различните краища на света.

Александър Найденов харесва идеята на германеца Андре Гаул да създаде софтуер, с чиято помощ учени и студенти заедно да четат и коментират сложни текстове, и става съосновател на платформата PaperHive. Дейността им, свързала хора от над 60 държави, не остава незабелязана и списание “Форбс” ги включва в класацията си за най-успешните социални предприемачи в Европа.

Социалното предприемачество се състои в концепцията, че не е достатъчно да имаме добри намерения, за да направим даден проект, но трябва и предприемачески бизнес подход – обяснява Александър Найденов. – Това означава, че не стига само да съберем пари от някоя фондация или да вземем европари. Важното са истинските резултати – на колко хора ще помогнем, как ще се подобри животът им, ще имат ли по-добро здраве и образование, по-високи заплати. С други думи, социалното предприемачество е професионализиране на добродетелстването.

Според 27-годишният предприемач то има място и в страната ни. Самият Александър, преди да замине за Германия, където завършва икономика, работи в неправителствената организация “Обединени идеи за България”, която помага на предприемчиви хора успешно да открият фирма или да започнат свой проект. Александър Найденов посочва и други добри каузи у нас: “Заедно в час” подготвя млади учители за проблемните райони, където не достигат преподаватели и финансиране, а “Лечение без граници” помага безвъзмездно с превод при консултации с лекари и намиране на жилища за семействата на болни сънародници при престоя им в чужбина.

Александър заминава за Германия с идеята да учи икономика и след това да работи в ООН, но успява да постигне само половината си мечта. И изобщо не съжалява, защото, по думите му, е открил нещо по-смислено за себе си – да свързва научната общност от цял свят, която да обменя и тълкува информацията в своята област. Книгите и статиите обаче не се намират в PaperHive, а на страниците на издателствата, с които работи компанията.

От български издателства все още няма голям интерес и това донякъде се дължи на факта, че у нас няма толкова много академични издателства, но е въпрос на време – пояснява Александър. – Академичното онлайн издаване вече навсякъде по света е стандарт и има възможност да се развива и в България. Надявам се скоро да си сътрудничим и с български издателства и университети.

За времето, откакто PaperHive е онлайн, е ползвана в повече от 60 държави, а броят на статиите на разположение надхвърля 1,7 милиона.

Интересно е да се наблюдава как хора, които може би никога не са стъпвали в страната на другите, заедно развиват науката, коментира още Александър. – В научния свят, но предполагам, че това е и общочовешко, знаещи хора отговарят на въпроси и по този начин насочват своите студенти. Има го алтруистичния момент, но също така е факт, че професорите използват платформата, за да спестят време и вместо да отговарят на стотици имейли всеки месец, те правят това върху учебниците.

А коя е следващата голяма цел пред PaperHive?

Следващият голям пазар за нас е в сферата на научните групи и университетите – казва Александър Найденов. – Т. е. ще търсим още по-близък контакт с висшите училища, за да ползват те платформата при преподаването и все повече професори да си служат с този инструмент в лекциите си. Това вече се случва с литература, която е в системата ни, но бихме искали да бъде постигнато навсякъде. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.