Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Българска компания ще се състезава за награда от 1 млн. долара за бизнеси с кауза

Българска компания ще се състезава за награда от 1 млн. долара за бизнеси с кауза

Стартъпът NASEKOMO, който разработва технология за преобразуване на органичните отпадъци в алтернативен източник на протеини чрез ларвите на черната муха, ще представи страната ни на финала на конкурса за бизнеси с кауза Chivas Venture 2018. Компанията е българският победител в състезанието за дейности в полза на обществото и през май в Амстердам ще се бори за част от наградния фонд от 1 млн. долара.

Предприемачите Олга и Ксавие Марсенак дълги години развиват аутсорсинг индустрията у нас, но през м.г. решават, че искат да се занимават със социално отговорен бизнес. И когато проучват какви възможности стоят пред тях, стигат до идеята да разработят ниша, свързана с насекомите – оказва се, че ларвите на черната муха са изключително богати на протеини и след обработка могат да се превърнат в храна в животновъдството, компенсирайки по този начин намаляващите хранителни ресурси в селското стопанство.

Според Олга Марсенак компанията NASEKOMO, която е първата подобна в Източна Европа, ще работи по два наболели проблема.

Първият проблем е свързан с нарастващото количество органични отпадъци, които, ако бъдат оставени да се разграждат от само себе си, водят до вредни емисии от въглероден двуокис – разказва бизнес дамата. – А другият проблем засяга необходимостта да се намерят нови източници на протеини за изхранване на нарастващото население на Земята. В основата на нашата идея е фактът, че ларвите на черната муха се развиват много бързо, хранейки се с органични отпадъци –например с развалени плодове и зеленчуци или с остатъчната каша от бирената индустрия. Цикълът, в който ларвите нарастват, увеличавайки 7 хиляди пъти първоначалния си размер, трае около три седмици и тогава вече те съдържат много протеини. Така белтъците могат да бъдат обработени и да се използват в животновъдството и по-точно в рибната индустрия.

Черната муха ще бъде отглеждана в нещо като ферми с малко по-висока температура и влажност от нормалните за нашите географски ширини. Идеята е в един завод да става размножаването на мухите, след което яйцата да се доставят във фермите и там да се развиват ларвите.В компанията се надяват до средата на следващата година да имат първата работеща фабрика – особено ако успеят да се преборят с конкуренцията на другите 26 финалисти на състезанието за социални предприемачи в Амстердам.

Ако спечелим, финансирането ще ни помогне по-бързо да минем на следващия етап – автоматизация и роботизация на производствения процес – казва Олга Марсенак. – Дори обаче да не спечелим, имаме амбициите да продължим, въпреки че ще се забавим и ще трябва да набавим финансирането по друг начин. В момента в ЕС използването на алтернативни протеини от насекоми е разрешено само в рибната индустрия, но предстои да стане и в други сектори, например птицевъдството. Дотогава ние ще се концентрираме върху рибните ферми – това са нашите първи потенциални клиенти. И тъй като от тяхна страна вече има интерес, обсъждаме пилотни проекти, в които да опитат продукцията ни и да видят как тя се отразява върху техните рибни групи.

NASEKOMO ще се развива като компания със социална кауза.

Нашият проект има социален ефект и от гледна точка на околната среда – обяснява Олга Марсенак. – От една страна, ние ще допринесем за намаляването на органичните отпадъци и за ограничаването на токсичните емисии от въглероден двуокис и на метан в атмосферата. От друга – ще предложим алтернатива на сегашния протеин, който в рибното стопанство са дивите риби. По този начин ще намалим използването им и ще допринесем за стабилизирането на рибните екосистеми. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.